ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα ανακοινώσεις

Αρμοδιότητες Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών | Εκλογές ΠΣΟ 2022

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες των Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών, που επιφορτίζονται με το έργο της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης του ΠΣΟ, αυτές προσδιορίζονται ως ακολούθως, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’αριθμ. Γ5β/Γ.Π. οικ. 100052/21-12-2018 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ Β΄ 6197) :

Η Τοπική Εφορευτική Επιτροπή (ΤΕΕ) είναι το κεντρικό όργανο εποπτείας στη διενέργεια των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της Διοικούσας Επιτροπής και της Εξελεγκτικής Επιτροπής εκάστου ΠΤ (άρθρο 5 παρ. 1).

Η ΤΕΕ παραλαμβάνει τις αιτήσεις υποψηφιότητας που έχουν υποβληθεί και πρωτοκολληθεί στο οικείο Π.Τ. (άρθρο 6 παρ. 1).

Η Τ.Ε.Ε., κατόπιν παραλαβής των αιτήσεων υποψηφιότητας, ελέγχει την συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων και της ταμειακής τακτοποίησης των υποψηφίων και στη συνέχεια ανακηρύσσει τις υποψηφιότητες μέσα στο επόμενο πενθήμερο με σύνταξη σχετικού πρακτικού (άρθρο 6 παρ. 2).

Η ΤΕΕ αποφαίνεται αιτιολογημένα επί των τυχόν ενστάσεων κατά του ως άνω πρακτικού ανακήρυξης υποψηφίων (άρθρο 6 παρ. 3).

Η ΤΕΕ παραλαμβάνει έγκαιρα προ της ημέρας των εκλογών τον εκλογικό κατάλογο συντάσσεται και επικυρώνεται με ευθύνη του Ταμία του οικείο ΠΤ (άρθρο 6 παρ. 6).

Η Τ.Ε.Ε. μεριμνά για την τήρηση της τάξης, διασφαλίζει την σύννομη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών και αποφαίνεται για κάθε ένσταση που θα υποβληθεί (άρθρο 7 παρ. 2).

Η ΤΕΕ αποφαίνεται επί των ενστάσεων με απόφαση που λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων (άρθρο 7 παρ. 3).

Η ΤΕΕ, κατά το χρόνο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, τηρεί κατάσταση, ελέγχοντας τα στοιχεία ταυτότητας και την ταμειακή ενημερότητα των μελών που ψηφίζουν (άρθρο 7 παρ. 4).

Η ΤΕΕ ενεργεί την διαλογή των ψήφων και την σύνταξη-υπογραφή του πρακτικού εκλογής. Οι Τ.Ε.Ε. αμέσως μετά τη διαλογή και αφού έχουν συντάξει το πρακτικό εκλογής, οφείλουν, το συντομότερο δυνατόν να ανακοινώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τα αποτελέσματα στην Κ.Ε.Ε και σε καμία περίπτωση πριν την προκαθορισμένη για όλα τα Π.Τ. ώρα λήξης της ψηφοφορίας (άρθρο 7 παρ. 5).

Η ΤΕΕ αποστέλλει το υλικό της εκλογής (ψηφοδέλτια, καταστάσεις ψηφισάντων, ενδεχόμενες ενστάσεις με τις επ’αυτών αποφάσεις της Τ.Ε.Ε., επικυρωμένα πρακτικά της εκλογής), με την αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου της, εντός δύο (2) ημερών στην έδρα του Π.Σ.Ο. (άρθρο 7 παρ. 6).

Πέραν των ανωτέρω, οι ΤΕΕ ουδεμία αρμοδιότητα φέρουν περί της τροποποίησης του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου, που διέπει την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών. Ειδικότερα οι ΤΕΕ αδυνατούν να επιφέρουν με δική τους πρωτοβουλία οποιαδήποτε μεταβολή (είτε σύντμηση, είτε παράταση) στις σχετικώς προβλεπόμενες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών της εκλογής ενεργειών.