ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 23.59.
Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε το σχόλιό σας σε αυτό το άρθρο , επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο (προσθήκη σχολίου)
    
επιστροφή σε όλα τα άρθρα
 
Άρθρο 8

Σχέση με οδοντοτεχνίτες

1. Ο οδοντοτεχνίτης οφείλει να διατηρεί άριστες σχέσεις και να σέβεται τους συναδέλφους του, αποφεύγοντας επικρίσεις και αποδοκιμασίες του έργου τους.

2. Εάν υποπέσουν στην αντίληψή του πράξεις, παραλείψεις και εν γένει συμπεριφορές συναδέλφων του, οι οποίες βλάπτουν την αξιοπιστία του επαγγέλματος και προσβάλλουν τους κανόνες της ηθικής και της δεοντολογίας, οφείλει αμελλητί να αναφερθεί στα αρμόδια όργανα του Π.Σ.Ο..

3. Απαγορεύεται στον οδοντοτεχνίτη να διαδίδει καθ’οιονδήποτε τρόπο επικριτικά σχόλια και κακολογίες σε βάρος συναδέλφων του, εφόσον το περιεχόμενό τους δεν αποδεικνύεται προσηκόντως.

4. Απαγορεύεται στον οδοντοτεχνίτη να υπαινίσσεται οποιαδήποτε υπεροχή έναντι συναδέλφων του, επικαλούμενος ιδίως την τυχόν διαφορά των χρόνων άσκησης επαγγέλματος, το οικονομικό επίπεδο, τη διαφορά ιεραρχίας ή τίτλων σπουδών που έχουν μεταξύ τους.

5. Η επίλυση επαγγελματικών διαφορών και διαφωνιών μεταξύ οδοντοτεχνιτών  πρέπει να γίνεται με απόπειρα συμβιβασμού και προσφυγή στα όργανα διοίκησης του Π.Σ.Ο.. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο επαγγελματικών και επιστημονικών διαφορών.

 
 
     
Σχόλια μελών ΠΣΟ
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
20-11-21 17:29
ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ, ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΣΟ, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΑ, ΩΤΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ Η ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΠΡΟΤΕΡΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΙΤΕ ΛΟΓΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗΣ ΓΝΩΣΗς ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς, ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ Ως ΕΙΣΗΓΗΤΕς, ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕς Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΣΟ. ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑ"ΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ.
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
20-11-21 09:42
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ , Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ....
η ελευθερία της έκφρασης όΠπως προβλέπεται από το άρθρο
10 αποτελεί ένα από τα ουσιαστικά θεμέλια μίας δημοκρατικής κοινωνίας
και μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδό της. Η ελευθερία της
έκφρασης περιλαμβάνει όχι μόνο πληροφορίες ή ιδέες, οι οποίες τυγχάνουν
ευνοϊκής αποδοχής ή θεωρούνται μη προσβλητικές ή αδιάφορες, αλλά και
όσες προσβάλλουν, σοκάρουν ή ενοχλούν, κατ’ επιταγή του πλουραλισμού
και της ανεκτικότητας, χαρακτηριστικά χωρίς τα οποία δεν νοείται
δημοκρατική κοινωνία, όπως έχει κρίνει το Ευρω8αϊκό ∆ικαστήριο
Ανθρωπίνων ∆ικαιωμάτων (εφεξής Ε∆∆Α) ήδη από το 1976.

οποτε συναδελφοι του ΚΔΣ, ελπιζω και ευχομαι να σεβαστειτε αποφασεις ΕΔΔΑ.
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
20-11-21 08:46
ΕΠΙΚΡΙΣΕΙς Η ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕς, ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟς, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟς ΜΕ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗς ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΟΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΑ. ΕΠΙΣΗς, ΣΕ ΔΗΟΜΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Η ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ, ΘΕΤΙΚΑ Η ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΟΜΩς ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.
Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙς ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ- ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΙΤΗ. ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΣΥΣΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΕΠΙΤΡΟΠΕς ΕΙΔΙΚΩΝ ... ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ, ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΚΑΘΕ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙς ΑΝΑΛΟΓΕς ΕΥΘΥΝΕς ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕς. ΘΕΤΙΚΕς Η ΑΡΝΗΤΙΚΕς.
ΕΠΙΣΗς, ΠΡΑΞΕΙς Η ΠΑΡΑΛΗΨΕΙς ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗς ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ... ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΠΑΥΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΕς ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕς ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕς ΔΙΑΦΟΡΕς ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕς, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕς. ΠΑΡΑΠΕΡΑ, Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑς ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, ΔΕΝ ΜΑς ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.
από ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΕΜΑΚΗΣ
17-11-21 17:51
Ο οδοντοτεχνίτης που ασχολείται με θέσεις διοίκησης και συνδικαλισμού να μην εκμεταλλεύεται την θέση του για ίδιον όφελος
από ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
16-11-21 09:12
Στο άρθρο 5 να αλλαχθεί η λέξη απόπειρα με την λέξη διάθεση
Η επίλυση επαγγελματικών διαφορών και διαφωνιών μεταξύ Οδοντοτεχνιτών πρέπει να γίνεται με <απόπειρα> συμβιβασμού και προσφυγή στα όργανα διοίκησης του Π.Σ.Ο.. Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο επαγγελματικών και επιστημονικών διαφορών.
από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ
11-11-21 13:24
Στο Άρθρο 8, παράγραφος 4 δημιουργείται μια μεγάλη ασάφεια ως προς τις συνθήκες οι οποίες συναινούν υπαινιγμό υπεροχής. Η σύνταξη του άρθρου δημιουργεί προβλήματα καθώς ο υπαινιγμός υπεροχής δεν έχει έννοια ξεκάθαρη και παρεμποδίζει την ομαλή δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τα οποία επιτρέπονται στην ελεύθερη αγορά και με βάση την νομοθεσία της χώρας.
Ένας οδοντοτεχνίτης ο οποίος βρίσκεται στην αγορά για 30-40 χρόνια θα πρέπει να μπορεί εύκολα να χρησιμοποιεί την εμπειρία του αυτή και να ανταμείβεται με το να μπορεί αυτό να το αναφέρει και όχι να το κρύβει μην τυχών και βρεθεί πειθαρχικά εμπλεκόμενός σαν να έχει ζημιώσει το επάγγελμα. Ομοίως και κάποιος που αποτελεί μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας η έχει αποκομίσει τίτλους σπουδών. Η επένδυση κάποιου στον εαυτό του θα πρέπει να είναι επιβραβεύσιμη και όχι πιθανώς κατακριτέα.
Θα πρεπει να δίνεται η δυνατότητα στον οδοντοτεχνίτη να δρέψει τους καρπούς μιας πολύχρονης ακαδημαϊκής καριέρας, η μιας πολύχρονης εμπειρίας. Στην περίπτωση λόγου χάρη που ο οδοντοτεχνίτης Χ έχει τα παραπάνω και πραγματοποιεί ένα σεμινάριο ή τα αναφέρει στο βιογραφικό του, ποιος τον προστατεύει από μια πιθανή πειθαρχική του εμπλοκή από κακεντρεχείς οι οποίοι θα κατηγορούν ότι ο Χ υπαινίχθηκε υπεροχή.
επιστροφή σε όλα τα άρθρα