ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Δελτία τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ Εξώδικα του ΠΣΟ για τα δημοσιεύματα πάνω στην "Τεχνητή Νοημοσύνη"

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οδοντοτεχνιτών κατέθεσε εξώδικα σημειώματα κατά των υπεύθυνων, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα δημοσιεύματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης εν σχέσει με την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων που λειτουργούν με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την αποκατάσταση δοντιών.

 

Όπως επισημαίνεται στα εξώδικα, ο ΠΣΟ θα βρίσκεται απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης του κλάδου και του διαχρονικού έργου και προσφοράς των οδοντοτεχνιτών της χώρας. Η εκτέλεση πάσης φύσεως οδοντοπροσθετικών εργασιών, ανεξαρτήτως της χρησιμοποιούμενης τεχνικής ή τεχνολογίας, αποτελεί επαγγελματικό δικαίωμα των οδοντοτεχνιτών.

Με νομοθετικές διατάξεις οριοθετείται η άσκηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος και αποσαφηνίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις νομίμου ασκήσεώς του. Ειδικότερα, καθίσταται, πλέον, σαφές, ότι το επάγγελμα ασκείται αποκλειστικά και μόνον σε ειδικώς αδειοδοτημένα οδοντοτεχνικά εργαστήρια και μόνον από κατόχους της αντίστοιχης επαγγελματικής άδειας (νυν βεβαίωσης), οι οποίοι έχουν εγγραφεί στο μητρώο μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών.

Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι ο ισχυρισμός που διατυπώνεται ότι δήθεν «οι τεχνίτες φαίνεται ότι φτιάχνουν τα ίδια ακριβώς δόντια για όλους τους ανθρώπους και κάποιος ειδικός μπορεί από το αποτέλεσμα να αντιληφθεί ποιος τεχνίτης το κατασκεύασε» είναι εντελώς ανακριβής, ενώ προσβάλει ευθέως την επαγγελματική φήμη και εν γένει την προσωπικότητα χιλιάδων συναδέλφων οδοντοτεχνιτών, η παρέμβαση των οποίων στηρίζεται προφανώς στην εξατομίκευση κάθε περιστατικού, με βάση τις εκάστοτε ειδικότερες ανάγκες κάθε ασθενούς.

Ως εκ τούτου οι ανωτέρω δημόσιες τοποθετήσεις αποβαίνουν εξόχως προσβλητικές και συκοφαντικές για τον κλάδο των οδοντοτεχνιτών, ενώ παραπληροφορούν το κοινωνικό σύνολο και διαστρεβλώνουν την κοινή γνώμη.

 

Ο ΠΣΟ διαμαρτύρεται εντόνως για το περιεχόμενο των δηλώσεων στα δημοσιεύματα και ζητά την δημόσια ανασκευή των δηλώσεών στα ίδια μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθιστώντας σαφές ότι το οδοντοτεχνικό επάγγελμα ασκείται μόνον από οδοντοτεχνίτες σε ειδικώς αδειοδοτημένους χώρους, ανεξαρτήτως της χρησιμοποιούμενης τεχνολογίας.