ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 23.59.
Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε το σχόλιό σας σε αυτό το άρθρο , επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο (προσθήκη σχολίου)
    
επιστροφή σε όλα τα άρθρα
 
Άρθρο 3

Οδοντοτεχνικό εργαστήριο – Αδειοδότηση

 

            1.Ως οδοντοτεχνικό εργαστήριο νοείται ο ειδικώς αδειοδοτημένος επαγγελματικός χώρος όπου εκτελείται το έργο του οδοντοτεχνίτη, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

 

            2. Βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και σε εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή από την κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια. Θεμελιώδης προϋπόθεση για τη χορήγηση βεβαίωσης είναι ο ορισμός επιστημονικά υπεύθυνου οδοντοτεχνίτη και η αυτοπρόσωπη παρουσία του καθ’όλη τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας του εργαστηρίου.

 

            3. Για  τη  χορήγηση βεβαίωσης λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου πρέπει να συντρέχουν οι κάτωθι προϋποθέσεις:

Ο συνολικός χώρος του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 τ.μ. προκειμένου περί δύο (2) απασχολουμένων ατόμων. Για κάθε επιπλέον απασχολούμενο άτομο το εμβαδόν προσαυξάνεται κατά πέντε (5) τ.μ.. Σε περίπτωση συστέγασης δύο οδοντοτεχνικών εργαστηρίων ο κατά τα ανωτέρω συνολικός χώρος προσαυξάνεται κατά 30% του αρχικά προβλεπόμενου.

Κάθεοδοντοτεχνικόεργαστήριοπρέπει να διαθέτει τον αναγκαίο και κατάλληλο μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για την άρτια εκτέλεση των εργασιών που αναλαμβάνει. Ο εξοπλισμός πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να υποβάλλεται στην αναγκαία συντήρηση ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργικότητά του. Την ευθύνη των ανωτέρω φέρει ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου.

 

4.Τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια διακρίνονται σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με το είδος των εργασιών που εκτελούν, και με βάση αυτές χορηγείται η βεβαίωση λειτουργίας τους:

Α) Εργαστήρια γενικής προσθετικής. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την κατασκευή κινητής και ακίνητης προσθετικής.

Β) Εργαστήριακατασκευής σκελετών οδοντοπροσθετικών εργασιών. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την κατασκευή σκελετών μερικών οδοντοστοιχιών ή οδοντοπροσθετικών εργασιών.Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης ως Ειδικές κατηγορίες, τα Κέντρα κατασκευής σκελετών οδοντοπροσθετικών εργασιών με ψηφιακή τεχνολογία (CAD/CAM) και τα Εργαστήρια κατασκευής κινητών οδοντοπροσθετικών εργασιών (ολικές οδοντοστοιχίες, μερικές οδοντοστοιχίες, νάρθηκες) με θερμοπλαστικά υλικά.

Γ) Εργαστήρια ορθοδοντικής. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την κατασκευή ορθοδοντικών μηχανημάτων και συσκευών.

 

Ο κοινός ελάχιστος απαραίτητος μηχανολογικός και τεχνολογικός εξοπλισμός που υποχρεούται το οδοντοτεχνικό εργαστήριο να περιλαμβάνει, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει,  είναι:

  • Πάγκος εργασίας με εργονομικές διαστάσεις για εργασία ενός τουλάχιστον ατόμου, ο οποίος συμπεριλαμβάνει κατάλληλο φωτισμό, απορρόφηση αέρα, συσκευή εκτροχισμού (μικρομότορ) και κατάλληλη συσκευή θέρμανσης κεριού (λυχνία οινοπνεύματος ή λυχνία τύπου Bunsen ή ηλεκτρική/επαγωγική λυχνία)
  • Συσκευή ανάδευσης γύψου εν κενώ
  • Συσκευή δόνησης
  • Συσκευή διαμόρφωσης εκμαγείων (trimmer)
  • Συσκευή υπέρθερμων ατμών (steamer)
  • Συμπιεστής αέρα (Κομπρεσέρ)
  • Συσκευή φωτοπολυμερισμού
  • Συσκευή στίλβωσης
  • Αμμοβολή

 

Επιπρόσθετα, ο ελάχιστος απαραίτητος μηχανολογικός και τεχνολογικός εξοπλισμός που υποχρεούται το οδοντοτεχνικό εργαστήριο να περιλαμβάνει ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει:

Α) Εργαστήρια γενικής προσθετικής:

  • Στην περίπτωση αναλογικού εξοπλισμού:Φούρνο αποκήρωσης, ΣυσκευήΧύτευσης,
  • Στην περίπτωση ψηφιακού εξοπλισμού (digital):Επιτραπέζιο σαρωτή, Ηλεκτρονικό υπολογιστή,Λογισμικό σχεδίασης
  • Φούρνο όπτησης πορσελάνης
  • Συσκευή πολυμερισμού πολυμερών υλικών
  •  

 

Β) Εργαστήρια κατασκευής σκελετών οδοντοπροσθετικών εργασιών:

  • Στην περίπτωση αναλογικού εξοπλισμού: Φούρνο αποκήρωσης, Συσκευή Χύτευσης, Συσκευή παρασκευής υλικών ανατύπωσης, Παραλληλογράφο
  • Στην περίπτωση ψηφιακού εξοπλισμού (digital):Επιτραπέζιο σαρωτή, Ηλεκτρονικό υπολογιστή, Λογισμικό σχεδίασης
  • Ειδική κατηγορία. Κέντρα κατασκευής σκελετών οδοντοπροσθετικών εργασιών με ψηφιακή τεχνολογία (CAD/CAM): Τρισδιάστατο εκτυπωτή ρητίνης,ή/και Τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλου, ή/και Συσκευή κοπής τύπου CNC, Υπολογιστή, Λογισμικό επεξεργασίας και χειρισμού συσκευών τρισδιάστατης κατασκευής ψηφιακά, Φούρνο σύντηξης ζιρκονίας (εφόσον το εργαστήριο παράγει και κεραμικούς σκελετούς), Φούρνο θερμικής κατεργασίας μετάλλου
  • Ειδική κατηγορία. Εργαστήρια κατασκευής κινητών οδοντοπροσθετικών εργασιών (ολικές οδοντοστοιχίες, μερικές οδοντοστοιχίες, νάρθηκες) με θερμοπλαστικά υλικά: Συσκευή θερμοσυμπίεσης

 

Γ)Εργαστήρια ορθοδοντικής:

  • Στην περίπτωση αναλογικού εξοπλισμού:Συσκευή πολυμερισμού πολυμερών υλικών, συσκευή μορφοποίησης θερμοπλαστικών πλακών
  • Στην περίπτωση ψηφιακού εξοπλισμού (digital):Επιτραπέζιο σαρωτή,Ηλεκτρονικό υπολογιστή, Λογισμικό σχεδίασης, Τρισδιάστατο εκτυπωτή ρητίνης

 

Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό ή και όλες τις παραπάνω κατηγορίες με την προϋπόθεση ότι υφίσταται και ο αντίστοιχος συνδυασμός του απαραίτητου εξοπλισμού με βάση τις κατά κατηγορία απαιτήσεις όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου που αφορά σε μία ή δύο εκ των ως άνω κατηγοριών δύναται να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες με την προϋπόθεση ότι θα προστίθεται και ο αντίστοιχος συνδυασμός του απαραίτητου επιπλέον εξοπλισμού με βάση τις κατά κατηγορία απαιτήσεις όπως αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μετά την θέση σε ισχύ του παρόντος ο προσδιορισμός του ελάχιστου αναγκαίου εξοπλισμού των ως άνω κατηγοριών εργαστηρίων δύναται να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται κατόπιν προτάσεως του ΠΣΟ-νπδδ. 

 

5. Σε περίπτωση συστέγασης έως και δυο (2) εργαστηρίων ο εξοπλισμός δύναται να είναι κοινός.

 

6. Για την χορήγηση της βεβαίωσης λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου απαιτούνται  τα  παρακάτω δικαιολογητικά που υποβάλλονται στις υπηρεσίες της κατά τόπον αρμόδιας Περιφέρειας:

α) Αίτηση του ενδιαφερομένου με πλήρη στοιχεία (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας, τηλέφωνο). Στην αίτηση αναγράφεται η κατηγορία του εργαστηρίου για την οποία γίνεται η αίτηση, όπως αυτή ορίζεται στοάρθρο 3 παρ. 4 του παρόντος. 

β) Τίτλος σπουδών οδοντοτεχνίτη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1 παρ. 1 του παρόντος,

γ) Άδεια – Βεβαίωση ασκήσεως του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος του ν. 1666/1986.

δ) Βεβαίωση εγγραφής και ανανέωσης αυτής στον Π.Σ.Ο. – νπδδ,

ε) Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου,

στ) Πιστοποιητικό γεννήσεως Δήμου ή Κοινότητας ή ταυτότητα,

ζ) Διάγραμμα κάτοψης του διατιθέμενου χώρου κλίμακας 1/50, σε δύο αντίγραφα με τις διαστάσεις των χώρων και την επεξήγηση του προορισμού τους, θεωρημένο από ιδιώτη μηχανικό ή αρχιτέκτονα, ο οποίος βεβαιώνει ότι οι χρησιμοποιούμενοι χώροι είναι κύριας χρήσης,

η) Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος, στην  οποία  δηλώνεται ότι  το εργαστήριο φέρει τον εξοπλισμό που ορίζει το άρθρο 3 παρ. 4 του παρόντος  και  αναγράφει  αναλυτικώς τα στοιχεία του εξοπλισμού,

θ) Παράβολο Ελληνικού Δημοσίου ύψους …….ευρώ,

ι) Βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό ή αρχιτέκτονα από την οποία να προκύπτει ότι δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις η συγκεκριμένη χρήση για τον προβλεπόμενο χώρο, καθώς και έκθεση αρμοδίου μηχανικού για την ασφάλεια των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων,

ια) τίτλοι ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο συμβόλαιο,

ιβ)πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία σύμφωνα με την ισχύουσα πυροσβεστική διάταξη.

 

Όταν το εργαστήριο εκμεταλλεύεται νομικό πρόσωπο, υποβάλλονται επιπλέοντα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Καταστατικό της εταιρείας και τυχόν τροποποιήσεις αυτού με τα αντίστοιχα ΦΕΚ δημοσίευσής τους ή πιστοποιητικά καταχώρησης στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου της έδρας της εταιρείας,

β) Γενικό Πιστοποιητικό εταιρικών μεταβολών και ισχύουσας εκπροσώπησης από το ΓΕΜΗ

γ) Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας,

δ) Νομιμοποιητικά έγγραφα προς υποβολή της αίτησης για λογαριασμό του νομικού προσώπου.

7. Η βεβαίωση λειτουργίας  οδοντοτεχνικού  εργαστηρίου  χορηγείται  για συγκεκριμένο  χώρο. Σε περίπτωση μεταστέγασης του εργαστηρίου η βεβαίωση  λειτουργίας  του  εργαστηρίου  παύει  να  ισχύει  και  ο οδοντοτεχνίτης υποχρεούται να αιτηθεί νέα βεβαίωση.

8. Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου ανακαλείται από την εκδούσα αρχή στις ακόλουθες περιπτώσεις :

α) Όταν ο δικαιούχος αποδεδειγμένα παύσει καθ’οιονδήποτε τρόπο την πραγματική άσκηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος,

β) Εάν καταστεί ανίκανος για εργασία και λάβει πλήρη σύνταξη. Στην  περίπτωση  που  δεν  έχει  τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη, διατηρεί την βεβαίωση λειτουργίας του εργαστηρίου, εφόσον εντός διμήνου ορίσει επιστημονικά υπεύθυνο και μέχρι του χρονικού σημείου απόκτησης δικαιώματος για πλήρη σύνταξη.

γ) Εάν διαπιστωθεί ότι το εργαστήριο λειτουργεί χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της βεβαίωσης λειτουργίας ή ότι εκτελούνται οδοντοτεχνικές εργασίες από τρίτο πρόσωπο, πλην τουεπιστημονικά υπεύθυνου οδοντοτεχνίτη. Στην περίπτωση αυτή η βεβαίωση ανακαλείται μόνον μετά την κλήση του ενδιαφερόμενου σε προηγούμενη ακρόαση.

9. Στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο δύνανται να απασχολούνται πέραν των οδοντοτεχνιτών, βοηθοί οδοντοτεχνιτών, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι πάσης φύσεως οδοντοτεχνικές εργασίες εκτελούνται υπό την επίβλεψη και ευθύνη του επιστημονικά υπεύθυνου οδοντοτεχνίτη.

10.Τα υφιστάμενα και νομίμως αδειοδοτημένα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος οδοντοτεχνικά εργαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε μεταβολή στην ήδη χορηγηθείσα άδειά τους. Σε περίπτωση μεταβολής της έδρας τους ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της αδείας τους, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος.

11.Στα οδοντοτεχνικά εργαστήρια εφαρμόζονται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, όπως εκάστοτε ισχύουν για όλους τους χώρους εργασίας με βάση τον Νόμο 3850/2010, Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ΦΕΚ Α΄ 84/2.6.2010.

Ειδικότερα τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια πρέπει να εφαρμόζουν επιπλέονστο χώρο διαχείρισης αποτυπωμάτων, όλα τα πρωτόκολλα πρόληψης μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και προστασίας του προσωπικού και συνεργατών και αφορούν όλα τα είδη των εργασιών ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής που εισέρχονται ή εξέρχονται από το εργαστήριο.

Στα ατομικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων ανήκουν η χρήση ποδιάς, μάσκας και προστατευτικών γυαλιών. Γάντια μιας χρήσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά το χειρισμό των δυνητικώς μολυσμένων εισερχομένων οδοντοπροσθετικών εργασιών και ορθοδοντικών μηχανημάτων ή συσκευών πριν και κατά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου απολύμανσης για την υποδοχή ή αποστολή τους αντίστοιχα.

Στα γενικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων ανήκουν:

•           Επαρκής εξαερισμός σε όλους τους χώρους

•           Ισχυρή αναρρόφηση σε όλες τις θέσεις εργασίας

•           Απομόνωση μηχανών παραγωγής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με επαρκή εξαερισμό και κατάλληλη ηχομόνωση.

•           Σχολαστικός περιοδικός καθαρισμός γενικών χώρων και πάγκων εργασίας με ειδικά καθαριστικά-απολυμαντικά διαλύματα.

 
 
     
Σχόλια μελών ΠΣΟ
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
19-11-24 07:28
παραγραφος 3: εαν τοποθετηθει ολος ο ελαχιστος απαραιτητος εξοπλισμος- με τις πεοβλεψεις της εργατιηκς νομοθεσιας για χωρο γραφειου,χωρο τουαλετας, ελευθερο χωρο γυρω απο το μηχανολογικο η αλλο εξοπλισμο, τοτε τα 40τμ μαλλον ειναι ανεπαρκη....
παραγρ.4΅: σε περιοπτωση συστεγασης εργαστηριων διαφορετικων κατηγοριων (παραλογη και ανυποστατη προβλεψη διακρισης εργαστηριων...) ποιας κατηγοριας θα ειναι η αδεια του ενιαιου αυτο χωρου εργασιας υπο την κοινη στεγη;;; επισης, ο κοινος μηχανολογικος εξοπλισμος με ποιον τροπο θα δηλωνεται και απο τα δυο διακριτα αδειοδοτημενα εργαστηρια-συστεγαζομενα- οπως λετε;; Μηπως θα ειναι καλυτερα η αναφορα σε ΣΥΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και οχι σε συστεγαση;;
επισης, αφου θελετε διακριτες κατηγοριες εργαστηριων- ανυποστατα και ατεκμηριωτα- τοτε ποιοας ο λογος αναφορας σε ΚΥΡΙΑ δραστηριοτητα....;;;; αφου μπορει να κανει οποια δραστηριοτητα θελει αρκει να εχει τον απαραιτητο-κατα εσας- εξοπλισμο ΔΕΝ υπαρχει λογος αναφορας σε κυρια δραστηριοτητα και κατηγοριες.
αναφερετε απαραιτητο εξοπλισμο αλλα ΔΕΝ αναφερετε τον χωρο εγκαταστασης αυτου του εξοπλισμου ( παγκος γυψου -τριμμερ-στιμμερ , γστιλβωση, απαιτει διακριτο χωρο εργασιας πχ δωματιο βοηθητικων εργασιων ή γυψου!!!). επισης αναφερετε εξοπλισμο γυψου και ρυροχωματων αλλα ΔΕΝ αναφερετε την απαραιτητη συσκευη ΓΥΨΟΠΑΓΙΔΑ .... ο χωρος για αποκηρωση προθερμανση απαιτει διακριτο χωρο επισης οριοθετημενο και με καταλληλους απαγωγους αεριων καθως και της αμμοβολης ... η εγκατασταση μηχανηματων κοπης επισης απαιτει προδιαγραφες ασφαλειας και διακριτο χωρο ...
Ειναι επισης παραλογο να προβλεπετε υποχρεωτικος εξοπλισμος γυψου ενω ΔΕΝ ειναι απαραιτητος σε καποιο εργαστηριο που εχει σαρωτες, σχεδιαστικα μεσα και εκτυπωτες εκμαγειων ρητινης ....!!!
Γενικως και μαλλον χωρις καποια επαρκη λογικη, αναφερετε πολυαριθμο υποχρεωτικο εξοπλισμο ως ελαχιστο ενω ΔΕΝ ειναι απαραιτητος πλεον με την εξελιξη της επιστημης της τεχνολογιας και των διαθεσιμων μεσων υλικων.
περιεργως ΔΕΝ χαρακτρηριζετε ολων αυτο τον εξοπλισμο που αναφερεται ως ΟΔΟΝΤΟΤΕΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ετσι ωστε εαν βρεθει σε αλλο χωρο-γραφειο καποιου αλλου επαγγελματια, αυτο να σημαινει παρανομη ασκηση οδοντοτεχνικου επαγγελματος...!!!
περιεργως ΔΕΝ αναφερεστε σε ειδικο συγκεκριμενων προδιαγραφων εξοπλισμο πχ φωτοπολυμερισμου οδοντοτεχνικων υλικων και εργασιων... δηλαδη αρκει μια απλη συσκευη φωτοπολυμερισμου κοινης χρησης να θεωρηθει καταλληλος για εργαστηριο;;; ή εαν βρεθει συσκευη πολυμερισμου ειδικη για τα υλικα μας, να θεωρηθει ως μια απλη συσκευη για κοινη χρηση πχ ονυχοπλαστικης...!!!
περιεργως ΔΕΝ αναφερετε τον ψηφιακο εξοπλισμο με την γνωστη ονομασια DENTAL CAD-CAM (ετσι δινεται το περιθωριο χρησης του και απο αλλους επαγγελματιες....) αλλα αναφερεστε σε συστηματα CNC..... ΕΑΝ βρεθει συστημα cad-cam σε αλλο επαγγελματικ οχωρο εργασιας τοτε υφισταται αντιποιηση επαγγελματος;; ΕΑΝ στον αλλο χωρο εργασιας βρεθουν μερικα απο τον απαραιτητο εξοπλισμο μας ...τοτε υφισταται αντιποιηση επαγγελματος;; γιατι ΔΕΝ κανετε αναφορα σε αυτα;;
παραγρ6: απο την στιγμη που δηλωνεται επιστημονικα υπευθυνος οδοντοτεχνιτης τοτε ΔΕΝ χρειαζεται : τιτλος σπουδων οδοντοτεχνιτη και αδεια ασκησεως επαγγελματος. Επιστημονικα υπευθυνος μπορει να ειναι και ο ιδιοκτητης της επιχειρησης. επισης, αφου εχει αδεια ασκησεως επαγγελματος του ν.1666/86 τοτε απαραιτητως εχει και πτυχιο...!!!! ΔΕΝ σκεφτεστε οτι ΕΑΝ εμπειρικος οδοντοτεχνιτης (χωρις απολυτηριο τεχνικου λυκειου και εξετασεις) κανει μετεγκατασταση, ΔΕΝ θα μπορει να εκδωσει την νε αδεια αφου ΔΕΝ εχει τιτλο σπουδων οδοντοτεχνιτη να καταθεσει;;
οταν αναφερεστε σε ταυτοτητα εννοειται η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
παραγρ8: ΔΕΝ υφισταται πραγματικη και πλασματικη ασκηση επαγγελματος .... υπευθυνη δηλωση επαγγελματος ειναι (βλεπε φυσικοθεραπευτες).
επιστροφή σε όλα τα άρθρα