ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 23.59.
Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε το σχόλιό σας σε αυτό το άρθρο , επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο (προσθήκη σχολίου)
    
επιστροφή σε όλα τα άρθρα
 
Άρθρο 7

Σχέση με οδοντιάτρους

1. Ο οδοντοτεχνίτης οφείλει να ακολουθεί τις γραπτές οδηγίες του οδοντιάτρου για την κατασκευή των προσθετικών εργασιών που αναλαμβάνει.

2. Ο οδοντοτεχνίτης οφείλει να είναι αξιόπιστος, να σέβεται και να συνεργάζεται αρμονικά με τους οδοντιάτρους, διατηρώντας συγχρόνως την επιστημονική και επαγγελματική του ανεξαρτησία.

3. Απαγορεύεται στον οδοντοτεχνίτη να προβαίνει δημόσια σε επικρίσεις ή αποδοκιμασίες του έργου των οδοντιάτρων.

 
 
     
Σχόλια μελών ΠΣΟ
από ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΟΓΙΑΝΝΗΣ
22-11-21 13:01
Όπως δημόσια τοποθετήθηκα και στη Γενική συνέλευση θα ήθελα να πω τα εξής:
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να συγχαρούμε και να αναγνωρίσουμε τον κόπο των συναδέλφων που εργάστηκαν για την εκπόνηση του κώδικα Δεοντολογίας Οδοντοτεχνιτών .
Ωστόσο, στο άρθρο 7 παράγραφος 3 υπάρχει γενικότητα και ασάφεια που πιθανώς στο μέλλον να δημιουργήσει προβλήματα στην ελευθερία του επιστημονικού λόγου . Προκύπτουν ερωτήματα . Τι θεωρείται επίκριση ή αποδοκιμασία ; Θα απαγορεύεται στον Οδοντοτεχνίτη να αναφέρεται προφορικώς ή γραπτώς σε έγκυρα δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα καθηγητών Οδοντιατρικής ή Οδοντοτεχνικής που αναφέρουν π.χ. <<αποτυχίες μεταλλοκεραμικών αποκαταστάσεων λογω λανθασμένης ή ανακριβούς παρασκευής των δοντιών στηριγμάτων >> ή <<αναξιόπιστα αποτυπώματα , κλινικά κριτήρια αποδοχής ή απόρριψης>> κ.τ.λ. ;
Δηλαδή θα θεωρείται επίκριση η αναφορά σε υπαρκτά προβλήματα που έχουν συνέπειες τεχνικής φύσεως ;
Η γενικότητα και ασάφεια της προαναφερθείσας παραγράφου μήπως αντιβαίνει στο άρθρο 55 παράγραφος 1 του νομού 4461 ότι σκοπός του συλλόγου είναι η προαγωγή και ανάπτυξη της Οδοντοτεχνικής ως ανεξάρτητης και αυτόνομης επιστήμης και τέχνης ;
Όπως τίθεται αυτή η απαγόρευση δεν αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο περιορισμού της ελευθερίας του επιστημονικού λόγου που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην <<παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης στο κοινωνικό σύνολο >> όπως προβλέπει ο νομός αυτός ;
Προτείνω να γίνει πιο σαφές στη διατύπωση όπως π.χ. <<ο Οδοντοτεχνίτης οφείλει σε δημοσιές αναφορές του που αφορούν τις επαγγελματικές σχέσεις Οδοντιάτρων-Οδοντοτεχνιτών να τεκμηριώνει τον λόγο του με έγκυρα δημοσιευμένα επιστημονικά – τεχνικά επιχειρήματα , να περιορίζει τον λόγο του σε θέματα της συνεργασίας που επηρεάζουν το επαγγελματικό του αντικείμενο και να μην επεκτείνεται σε αμιγώς κλινικά θέματα , σεβόμενος το έργο των Οδοντιάτρων >>.
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
20-11-21 08:35
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΟΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΕΟ, Ο ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΗΣ ΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ Ή ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ. ΟΙ ΓΡΑΠΤΕς ΟΔΗΓΙΕς ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑς ΜΕΣΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ , ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΠΑΡΧΕΙ..ΟΙ ΟΔΗΓΙΕς ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕς ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ, ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ Ο ΑΣΘΕΝΗς ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ.
από ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΕΜΑΚΗΣ
17-11-21 17:44
Στο άρθρο 3 θα μπορούσε να γράφει ότι ο οδοντοτεχνίτης οφείλει να σέβεται και μην προσβάλει το επιστημονικό επίπεδο του οδοντιάτρου,ομοιος και ο οδοντίατρος την επιστημονική κατάρτιση του οδοντοτεχνίτη δημόσια.
από ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΛΤΑΣ
17-11-21 00:52
παράγραφος 3. Θα πρότεινα να γραφτεί κατά τον παρακάτω τρόπο ,ώστε να μην θίγεται η απαγόρευση της κριτικής όπως"
Απαγορεύεται στον οδοντοτεχνίτη να προβαίνει σε πράξεις που δυσφημούν το επαγγελματικό ήθος και το εν γένει έργο
των οδοντιάτρων.
από ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
16-11-21 09:08
Νομίζω ότι αυτά που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι περιττά διότι όλα όσα λέει αναφέρονται και στον Νόμο 1666/86.
από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ
10-11-21 23:05
Θα ήθελα να σχολιάσω τη παράγραφο 3 περί απαγόρευσης του σχολιασμου του έργου του οδοντιάτρου δημοσιος. Το κλινικό μέρος ειναι καθαρό οδοντιατρικό και δε μπορεί κανενας μας να σχολιάσει και να κρίνει . Τα σημεία όμως που περιλαμβάνουν .οδοντοτεχνικες πράξεις δε καταλαβαίνω γιατί δεν εχω το δικαίωμα να κρίνω . Μπορεί ο κλινικός με το επίπεδο που τον διακατέχει να θεωρεί μια οδοντοπροσθετικη πράξη σωστή προς αποκατάσταση αυτό όμως δε μπορεί να μου απαγορεύει να επισημάνω το λάθος η σωστό σε αυτό που βλέπω . Εκτός βέβαια και ζούμε ακόμα σε καθεστώς δουλιας απο τον οδοντιατρικό σύλλογο . Παράγραφος 2 (2. Ο οδοντοτεχνίτης οφείλει να είναι αξιόπιστος, να σέβεται και να συνεργάζεται αρμονικά με τους οδοντιάτρους, διατηρώντας συγχρόνως την επιστημονική και επαγγελματική του ανεξαρτησία.)
Δηλαδή τώρα κάνουμε πλάκα μεταξύ μας . Απο τη μια η επιστημονική και επαγγελματικη ανεξαρτησία και απο κάτω υπακοή .
Θα περίμενα να δω μια παράγραφο που να λέει ότι αφαιρείται το πτυχίο και η άδεια ασκήσεως σε οδοντοτεχνίτες που εργάζονται σε ιατρεία χωρίς αυτά να έχουν άδεια λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου , παρα τα προγραφωμενα .
επιστροφή σε όλα τα άρθρα