Άρθρο 1Προσδιορισμός οδοντοτεχνίτη
1. Ο επαγγελματικός τίτλος του οδοντοτεχνίτη απονέμεται σε αποφοίτους : α) Οδοντικής Τεχνολογίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας ή β) Οδοντικής Τεχνολογίας ή Οδοντοτεχνικής των Τμημάτων Οδοντικής Τεχνολογίας ή Οδοντοτεχνικής του πρώην Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθηνών αντίστοιχα ή γ) των πρώην Οδοντοτεχνικών Σχολών των Κέντρων Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) και των Κέντρων Ανώτερης Τεχνικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.) ή δ) των Σχολών ή Τμημάτων της αλλοδαπής, των οποίων τα πτυχία έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα και αντίστοιχα ή ισοδύναμα με τα πτυχία οδοντοτεχνίτη ή οδοντικού τεχνολόγου της ημεδαπής ή ε) κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη του ν. 1666/1986.
2. Η κτήση του επαγγελματικού τίτλου του οδοντοτεχνίτη πιστοποιείται με την εγγραφή του ενδιαφερομένου στα μητρώα του Πανελληνίου Συλλόγου Οδοντοτεχνιτών, που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής. |
|
Άρθρο 2Άδεια – Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος 1.Η νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη προϋποθέτει την προηγούμενη υποβολή αναγγελίας έναρξης ασκήσεώς του. 2. Τα αναγκαία δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αναγγελία της προηγούμενης παραγράφου είναι τα εξής: α) τίτλος σπουδών οδοντικής τεχνολογίας, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 1 ήπράξη επαγγελματικής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών που προέρχεται από την αλλοδαπή, β) βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα του Π.Σ.Ο. –νπδδ, γ) πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β2, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς, δ) πιστοποιητικό νομίμου διαμονής στη χώρα εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς. 3. Η αναγγελία έναρξης άσκησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος υποβάλλεται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της κατά τόπον αρμόδιας Περιφέρειας, εντός των ορίων της οποίας επιθυμεί να ασκήσει το επάγγελμα ο ενδιαφερόμενος. Κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών η αρμόδια αρχή χορηγεί βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος. Η αρχή δύναται εντός τριών (3) μηνών από τη λήψη της αναγγελίας, να απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά. 4.Η αρχή ανακαλεί τη βεβαίωση ασκήσεως του επαγγέλματος εφόσον επιβληθεί στον κάτοχό της η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης εξασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη από τα πειθαρχικά όργανα του Π.Σ.Ο. ή εφόσον ο κάτοχός της καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα ή καταδικαστεί με δύο (2) τουλάχιστον αποφάσεις για πλημμέλημα κατά την άσκηση ή με αφορμή την άσκηση του επαγγέλματός του. 5. Η ισχύς της βεβαίωσης ασκήσεως του επαγγέλματος αναστέλλεται εφόσον επιβληθεί στον κάτοχό της η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης εξασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη από τα πειθαρχικά όργανα του Π.Σ.Ο. και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή. 6.Βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος δεν χορηγείται εφόσον ο τίτλος σπουδών (όπως ορίζεται στο άρθρο 1, παρ. 1 του παρόντος) έχει αποκτηθεί προ επτά (7) τουλάχιστον ετών από την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας. Βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος δεν χορηγείται ομοίως εφόσον έχει παρέλθει διάστημα επτά (7) τουλάχιστον ετών από την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας από την πραγματική άσκηση του επαγγέλματος στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. |
|
Άρθρο 3Οδοντοτεχνικό εργαστήριο – Αδειοδότηση
1.Ως οδοντοτεχνικό εργαστήριο νοείται ο ειδικώς αδειοδοτημένος επαγγελματικός χώρος όπου εκτελείται το έργο του οδοντοτεχνίτη, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
2. Βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και σε εταιρείες με οποιαδήποτε νομική μορφή από την κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια. Θεμελιώδης προϋπόθεση για τη χορήγηση βεβαίωσης είναι ο ορισμός επιστημονικά υπεύθυνου οδοντοτεχνίτη και η αυτοπρόσωπη παρουσία του καθ’όλη τη διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας του εργαστηρίου.
3. Για τη χορήγηση βεβαίωσης λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου πρέπει να συντρέχουν οι κάτωθι προϋποθέσεις: Ο συνολικός χώρος του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 τ.μ. προκειμένου περί δύο (2) απασχολουμένων ατόμων. Για κάθε επιπλέον απασχολούμενο άτομο το εμβαδόν προσαυξάνεται κατά πέντε (5) τ.μ.. Σε περίπτωση συστέγασης δύο οδοντοτεχνικών εργαστηρίων ο κατά τα ανωτέρω συνολικός χώρος προσαυξάνεται κατά 30% του αρχικά προβλεπόμενου. Κάθεοδοντοτεχνικόεργαστήριοπρέπει να διαθέτει τον αναγκαίο και κατάλληλο μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για την άρτια εκτέλεση των εργασιών που αναλαμβάνει. Ο εξοπλισμός πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση και να υποβάλλεται στην αναγκαία συντήρηση ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργικότητά του. Την ευθύνη των ανωτέρω φέρει ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου.
4.Τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια διακρίνονται σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με το είδος των εργασιών που εκτελούν, και με βάση αυτές χορηγείται η βεβαίωση λειτουργίας τους: Α) Εργαστήρια γενικής προσθετικής. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την κατασκευή κινητής και ακίνητης προσθετικής. Β) Εργαστήριακατασκευής σκελετών οδοντοπροσθετικών εργασιών. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την κατασκευή σκελετών μερικών οδοντοστοιχιών ή οδοντοπροσθετικών εργασιών.Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης ως Ειδικές κατηγορίες, τα Κέντρα κατασκευής σκελετών οδοντοπροσθετικών εργασιών με ψηφιακή τεχνολογία (CAD/CAM) και τα Εργαστήρια κατασκευής κινητών οδοντοπροσθετικών εργασιών (ολικές οδοντοστοιχίες, μερικές οδοντοστοιχίες, νάρθηκες) με θερμοπλαστικά υλικά. Γ) Εργαστήρια ορθοδοντικής. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την κατασκευή ορθοδοντικών μηχανημάτων και συσκευών.
Ο κοινός ελάχιστος απαραίτητος μηχανολογικός και τεχνολογικός εξοπλισμός που υποχρεούται το οδοντοτεχνικό εργαστήριο να περιλαμβάνει, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκει, είναι:
Επιπρόσθετα, ο ελάχιστος απαραίτητος μηχανολογικός και τεχνολογικός εξοπλισμός που υποχρεούται το οδοντοτεχνικό εργαστήριο να περιλαμβάνει ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει: Α) Εργαστήρια γενικής προσθετικής:
Β) Εργαστήρια κατασκευής σκελετών οδοντοπροσθετικών εργασιών:
Γ)Εργαστήρια ορθοδοντικής:
Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό ή και όλες τις παραπάνω κατηγορίες με την προϋπόθεση ότι υφίσταται και ο αντίστοιχος συνδυασμός του απαραίτητου εξοπλισμού με βάση τις κατά κατηγορία απαιτήσεις όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου που αφορά σε μία ή δύο εκ των ως άνω κατηγοριών δύναται να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες με την προϋπόθεση ότι θα προστίθεται και ο αντίστοιχος συνδυασμός του απαραίτητου επιπλέον εξοπλισμού με βάση τις κατά κατηγορία απαιτήσεις όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Μετά την θέση σε ισχύ του παρόντος ο προσδιορισμός του ελάχιστου αναγκαίου εξοπλισμού των ως άνω κατηγοριών εργαστηρίων δύναται να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται κατόπιν προτάσεως του ΠΣΟ-νπδδ.
5. Σε περίπτωση συστέγασης έως και δυο (2) εργαστηρίων ο εξοπλισμός δύναται να είναι κοινός.
6. Για την χορήγηση της βεβαίωσης λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά που υποβάλλονται στις υπηρεσίες της κατά τόπον αρμόδιας Περιφέρειας: α) Αίτηση του ενδιαφερομένου με πλήρη στοιχεία (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας, τηλέφωνο). Στην αίτηση αναγράφεται η κατηγορία του εργαστηρίου για την οποία γίνεται η αίτηση, όπως αυτή ορίζεται στοάρθρο 3 παρ. 4 του παρόντος. β) Τίτλος σπουδών οδοντοτεχνίτη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1 παρ. 1 του παρόντος, γ) Άδεια – Βεβαίωση ασκήσεως του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος του ν. 1666/1986. δ) Βεβαίωση εγγραφής και ανανέωσης αυτής στον Π.Σ.Ο. – νπδδ, ε) Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου, στ) Πιστοποιητικό γεννήσεως Δήμου ή Κοινότητας ή ταυτότητα, ζ) Διάγραμμα κάτοψης του διατιθέμενου χώρου κλίμακας 1/50, σε δύο αντίγραφα με τις διαστάσεις των χώρων και την επεξήγηση του προορισμού τους, θεωρημένο από ιδιώτη μηχανικό ή αρχιτέκτονα, ο οποίος βεβαιώνει ότι οι χρησιμοποιούμενοι χώροι είναι κύριας χρήσης, η) Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος, στην οποία δηλώνεται ότι το εργαστήριο φέρει τον εξοπλισμό που ορίζει το άρθρο 3 παρ. 4 του παρόντος και αναγράφει αναλυτικώς τα στοιχεία του εξοπλισμού, θ) Παράβολο Ελληνικού Δημοσίου ύψους …….ευρώ, ι) Βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό ή αρχιτέκτονα από την οποία να προκύπτει ότι δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις η συγκεκριμένη χρήση για τον προβλεπόμενο χώρο, καθώς και έκθεση αρμοδίου μηχανικού για την ασφάλεια των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ια) τίτλοι ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο συμβόλαιο, ιβ)πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία σύμφωνα με την ισχύουσα πυροσβεστική διάταξη.
Όταν το εργαστήριο εκμεταλλεύεται νομικό πρόσωπο, υποβάλλονται επιπλέοντα ακόλουθα δικαιολογητικά: α) Καταστατικό της εταιρείας και τυχόν τροποποιήσεις αυτού με τα αντίστοιχα ΦΕΚ δημοσίευσής τους ή πιστοποιητικά καταχώρησης στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου της έδρας της εταιρείας, β) Γενικό Πιστοποιητικό εταιρικών μεταβολών και ισχύουσας εκπροσώπησης από το ΓΕΜΗ γ) Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, δ) Νομιμοποιητικά έγγραφα προς υποβολή της αίτησης για λογαριασμό του νομικού προσώπου. 7. Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου χορηγείται για συγκεκριμένο χώρο. Σε περίπτωση μεταστέγασης του εργαστηρίου η βεβαίωση λειτουργίας του εργαστηρίου παύει να ισχύει και ο οδοντοτεχνίτης υποχρεούται να αιτηθεί νέα βεβαίωση. 8. Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου ανακαλείται από την εκδούσα αρχή στις ακόλουθες περιπτώσεις : α) Όταν ο δικαιούχος αποδεδειγμένα παύσει καθ’οιονδήποτε τρόπο την πραγματική άσκηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος, β) Εάν καταστεί ανίκανος για εργασία και λάβει πλήρη σύνταξη. Στην περίπτωση που δεν έχει τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη, διατηρεί την βεβαίωση λειτουργίας του εργαστηρίου, εφόσον εντός διμήνου ορίσει επιστημονικά υπεύθυνο και μέχρι του χρονικού σημείου απόκτησης δικαιώματος για πλήρη σύνταξη. γ) Εάν διαπιστωθεί ότι το εργαστήριο λειτουργεί χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της βεβαίωσης λειτουργίας ή ότι εκτελούνται οδοντοτεχνικές εργασίες από τρίτο πρόσωπο, πλην τουεπιστημονικά υπεύθυνου οδοντοτεχνίτη. Στην περίπτωση αυτή η βεβαίωση ανακαλείται μόνον μετά την κλήση του ενδιαφερόμενου σε προηγούμενη ακρόαση. 9. Στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο δύνανται να απασχολούνται πέραν των οδοντοτεχνιτών, βοηθοί οδοντοτεχνιτών, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι πάσης φύσεως οδοντοτεχνικές εργασίες εκτελούνται υπό την επίβλεψη και ευθύνη του επιστημονικά υπεύθυνου οδοντοτεχνίτη. 10.Τα υφιστάμενα και νομίμως αδειοδοτημένα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος οδοντοτεχνικά εργαστήρια εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε μεταβολή στην ήδη χορηγηθείσα άδειά τους. Σε περίπτωση μεταβολής της έδρας τους ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της αδείας τους, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος. 11.Στα οδοντοτεχνικά εργαστήρια εφαρμόζονται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, όπως εκάστοτε ισχύουν για όλους τους χώρους εργασίας με βάση τον Νόμο 3850/2010, Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ΦΕΚ Α΄ 84/2.6.2010. Ειδικότερα τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια πρέπει να εφαρμόζουν επιπλέονστο χώρο διαχείρισης αποτυπωμάτων, όλα τα πρωτόκολλα πρόληψης μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και προστασίας του προσωπικού και συνεργατών και αφορούν όλα τα είδη των εργασιών ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής που εισέρχονται ή εξέρχονται από το εργαστήριο. Στα ατομικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων ανήκουν η χρήση ποδιάς, μάσκας και προστατευτικών γυαλιών. Γάντια μιας χρήσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά το χειρισμό των δυνητικώς μολυσμένων εισερχομένων οδοντοπροσθετικών εργασιών και ορθοδοντικών μηχανημάτων ή συσκευών πριν και κατά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου απολύμανσης για την υποδοχή ή αποστολή τους αντίστοιχα. Στα γενικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων ανήκουν: • Επαρκής εξαερισμός σε όλους τους χώρους • Ισχυρή αναρρόφηση σε όλες τις θέσεις εργασίας • Απομόνωση μηχανών παραγωγής σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με επαρκή εξαερισμό και κατάλληλη ηχομόνωση. • Σχολαστικός περιοδικός καθαρισμός γενικών χώρων και πάγκων εργασίας με ειδικά καθαριστικά-απολυμαντικά διαλύματα. |
|
Άρθρο 4Μητρώο Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων 1.Για τη νόμιμη λειτουργία οδοντοτεχνικού εργαστηρίου από φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι υποχρεωτική, εκτός από τη λήψη της προβλεπόμενης άδειας/ βεβαίωσης λειτουργίας από την αρμόδια αρχή, και η καταχώριση του εργαστηρίου στο Μητρώο Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων που τηρεί ο Π.Σ.Ο. Η καταχώριση στο Μητρώο Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων γίνεται κατόπιν αίτησης του φορέα της οικονομικής δραστηριότητας προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος του Π.Σ.Ο., στην περιφέρεια της τοπικής αρμοδιότητας του οποίου εδρεύει το εργαστήριο, και ανανεώνεται κάθε έτος. Η παράβαση της υποχρέωσης καταχώρισης στο Μητρώο Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων συνεπάγεται την επιβολή προστίμου ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ σε βάρος του φορέα της οικονομικής δραστηριότητας. Η πράξη επιβολής προστίμου εκδίδεται από τη Διοικούσα Επιτροπή του οικείου Περιφερειακού Τμήματος του Π.Σ.Ο., μετά από κλήση σε ακρόαση. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την οικεία Διοικούσα Επιτροπή και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α’ 190). Αν ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζει να μην συμμορφώνεται προς την υποχρέωση καταχώρισης στο Μητρώο Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων του Π.Σ.Ο., κατόπιν και της επιβολής του προστίμου του τρίτου εδαφίου, η βεβαίωση λειτουργίας του εργαστηρίου ανακαλείται από την αρμόδια αρχή του πρώτου εδαφίου, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης αυτής από τη Διοικούσα Επιτροπή του αρμόδιου Περιφερειακού Τμήματος του Π.Σ.Ο.. 2.Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ο τρόπος τήρησης και λειτουργίας του Μητρώου, καθώς και κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με αυτό. 3.Εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος όλοι οι κάτοχοι βεβαίωσης λειτουργίας Οδοντοτεχνικού εργαστηρίου υποχρεούνται να λάβουν αριθμό μητρώου οδοντοτεχνικού εργαστηρίου. |
|
Άρθρο 5Συστέγαση Οδοντοτεχνικών Εργαστηρίων 1. Απαγορεύεται η συστέγαση οδοντοτεχνικού εργαστηρίου με οποιονδήποτε φορέα παροχής υπηρεσιών είτε Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είτε πάσης άλλης μορφής. 2. Επιτρέπεται η συστέγαση μέχρι δύο (2) οδοντοτεχνικών εργαστηρίων υπό την προϋπόθεση της τήρησης του κανόνα της προσαύξησης κατά 30% της ελαχίστης επιφάνειας του χώρου. 3. Κάθε συστεγαζόμενο οδοντοτεχνικό εργαστήριο οφείλει να λειτουργεί με δικό του επιστημονικά υπεύθυνο. |
|
Άρθρο 6Καθήκοντα Οδοντοτεχνιτών 1. Έργο του οδοντοτεχνίτη είναι η κατασκευή στο χώρο τουεργαστηρίου κάθε είδους οδοντοπροσθετικής ή γναθοπροσωπικής προσθετικής εργασίας και ορθοδοντικών μηχανημάτων χρησιμοποιώντας τα εγκεκριμένα υλικά, τις απαραίτητες συσκευές και κάθε πρόσφορη σύγχρονη μέθοδο, όπως εξελίσσονται με την πρόοδο της επιστήμης της Οδοντικής Τεχνολογίας και όπως επιτάσσει η αποκατάσταση αλλά και η προστασία της υγείας του στοματογναθικού συστήματος των ασθενών. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται σύμφωνα με γραπτές οδηγίες του παραγγέλλοντος οδοντιάτρου. 2. Ο οδοντοτεχνίτης είναι υπεύθυνος για την οργάνωση του εργαστηρίου του με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να κατασκευάζονται όλες οι προβλεπόμενες εργασίες με τη μέγιστη δυνατή ποιότητα και τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής τόσο για τις εργασίες που διεκπεραιώνονται όσο και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο αυτό. 3. Ο οδοντοτεχνίτης απαγορεύεται να έχει επαγγελματικές επαφές ήσυναλλαγές με άτομα που έχουν ανάγκη οδοντοπροσθετικής ή γναθοπροσωπικής προσθετικής εργασίας και ορθοδοντικών μηχανημάτων και ναεπεμβαίνει με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο στη γναθοπροσωπική περιοχή. Εξαιρείται η επίσκεψη ασθενή στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο για χρωματοληψίαμετά από παραγγελία του θεράποντος οδοντιάτρου εφόσον συνοδεύεται από παραπεμπτικό σημείωμα. 4. Ο οδοντίατρος μπορεί να παρακολουθεί και να συνεργάζεται με τονοδοντοτεχνίτη, για την καλύτερη αποκατάσταση των αναγκών του ασθενή του. |
|
Άρθρο 7Καθήκοντα Βοηθών Οδοντοτεχνιτών 1. Σε κάθε οδοντοτεχνικό εργαστήριο δύνανται να απασχολούνται βοηθοί οδοντοτεχνιτών. Ως βοηθοί λογίζονται οι απόφοιτοι σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης της ειδικότητας ««Βοηθός Οδοντικής Τεχνολογίας» της Ομάδας Προσανατολισμού «Υγείας και Πρόνοιας». 2. Ο Βοηθός Οδοντικής Τεχνολογίας, με βάση τις θεωρητικές και εργαστηριακές γνώσεις που αποκτά, δύναται σε συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη να οργανώνει το εργαστήριο, να προμηθεύεται τα υλικά και εργαλεία, να φροντίζει την συντήρηση του εξοπλισμού και τηρώντας τους όρους υγιεινής και ασφάλειας να κατασκευάζει οποιαδήποτε εργασία περιγράφει ο θεράπων οδοντίατρος. Τις εργασίες αυτές διεκπεραιώνει μετά από ανάθεση, καθοδήγηση και εποπτεία του οδοντοτεχνίτη. Η κατασκευή, η επισκευή, ή τροποποίηση οδοντοπροσθετικών εργασιών και ορθοδοντικών μηχανημάτων με τα ενδεδειγμένα υλικά και μεθόδους, υπό την εποπτεία του οδοντοτεχνίτη, είναι το αντικείμενο της εργασίας του. 3. Οι βοηθοί εργαστηρίου παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο νόμιμης εργασιακής σχέσης εξηρτημένης εργασίας με το οδοντοτεχνικό εργαστήριο. |
|
Άρθρο 8Διοικητικές Κυρώσεις 1.Σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων του άρθρου 7 παρ. 3-4 του παρόντος ανακαλείται η άδεια (βεβαίωση) ασκήσεως του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος για χρονική περίοδο τριών (3) έως έξι (6) μηνών. Η ανάκληση της αδείας χωρεί με πράξη του οργάνου που φέρει την αρμοδιότητα για την έκδοσή της, κατόπιν γνώμης του ΔΣ του ΠΣΟ. 2. Σε περίπτωση υποτροπής εντός χρονικής περιόδου πέντε (5) ετών από την πρώτη παραβίαση είναι δυνατόν να επιβάλλεται η επ’αόριστον ανάκληση της άδειας, κατόπιν γνώμης του ΔΣ του ΠΣΟ. 3. Οι ως άνω αποφάσεις προσωρινής ή οριστικής ανάκλησης της άδειας κοινοποιούνται υποχρεωτικώς στον ΠΣΟ. 4. Σε περίπτωση παραβίασης οποιασδήποτε άλλης διάταξης του παρόντος δύναται να επιβάλλεται στον οδοντοτεχνίτη πρόστιμο ύψους πεντακοσίων (500) έως πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ. 5. Κατά την εφαρμογή του παρόντος άρθρου τηρείται η αρχή της αναλογικότητας και διασφαλίζεται το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου. Κατά την επιμέτρηση της κύρωσης το αρμόδιο όργανο λαμβάνει υπόψη τη βαρύτητα της παραβίασης και ιδίως τη βλάβη που προκλήθηκε, τη φύση, το είδος και το αντικείμενο της παραβίασης, τις περιστάσεις υπό τις οποίες διαπράχθηκε, την ένταση του δόλου ή το βαθμό αμέλειας του εμπλεκόμενου,την προσωπικότητα του οδοντοτεχνίτη, την πείρα του, τις ατομικές, κοινωνικές περιστάσεις και την προηγούμενη πορεία του, καθώς και τη διαγωγή του μετά την πράξη, τη μετάνοια που επέδειξε και την προθυμία να επανορθώσει τις συνέπειες αυτής. |
|
Άρθρο 9Αμοιβή Οδοντοτεχνίτη Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η οποία εκδίδεται κατόπιν πρότασης του ΠΣΟ, πραγματοποιείται η κοστολόγηση των πράξεων αρμοδιότητας οδοντοτεχνίτη. |
|
Άρθρο 10Αρμοδιότητες ΠΣΟ 1.Σε περίπτωση που φυσικό ή νομικό πρόσωπο αντιποιείται την άσκηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος με τον οποιονδήποτε τρόπο, ο ΠΣΟ μπορεί να ζητήσει, με αίτηση που υποβάλλεται στο κατά τόπον αρμόδιο Πρωτοδικείο κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, τη σφράγισητου χώρου, όπου ασκούνται οι παράνομες ενέργειες ή και οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, καθώς και την απαγόρευση της διαφήμισης ή της χρήσης (έντυπης, ηλεκτρονικής) κάθε διακριτικού γνωρίσματος που προσιδιάζει στην άσκηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος. 2.Σε περίπτωση αντιποίησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος ο ΠΣΟ δικαιούται να παρίσταται ενώπιον του αρμοδίου ποινικού δικαστηρίου, ως πολιτικώς ενάγων για την υποστήριξη της κατηγορίας. 3. Ο ΠΣΟ αναλαμβάνει την διοργάνωση, εποπτεία και μοριοδότηση εκπαιδευτικών και επιστημονικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, καθώς και την εν γένει διαχείριση, προώθηση και πιστοποίηση, κατ' αποκλειστικότητα, του συστήματος διαρκούς επαγγελματικής επιμόρφωσης και έρευνας των οδοντοτεχνιτών και μοριοδότησής τους από την επιμόρφωση αυτή στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης οδοντοτεχνικής εκπαίδευσης. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΟ, προσδιορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. |
|
Άρθρο 11Καταργούμενες διατάξεις Από την θέση σε ισχύ του παρόντος καταργείται ο Νόμος 1666/1986 (ΦΕΚ Α΄ 200). Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. |
|