ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Δελτία τύπου

Δελτίο Τύπου | Ανάρτηση Καταγγελίας

Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση – δημοσίευση εκ μέρους οδοντοτεχνίτη σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ενός περιστατικού, συνδεόμενου με διανομή φυλλαδίου σε οδοντιάτρους με κατάλογο κοστολογημένων οδοντοτεχνικών εργασιών, ο ΠΣΟ επισημαίνει τα ακόλουθα.

           

1. Όπως είναι ήδη γνωστό ο ΠΣΟ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής, προβλεπομένης της υποχρεωτικής εγγραφής στα μητρώα του όλων όσων ασκούν νομίμως το οδοντοτεχνικό επάγγελμα στη χώρα μας. Υπ’αυτήν την έννοια ο ΠΣΟ αποτελεί τον ρυθμιστή του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος, ενώ η εξουσία του φτάνει μέχρι του πειθαρχικού ελέγχου όλων των οδοντοτεχνιτών σε περιπτώσεις παραβιάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

            Εξάλλου, μεταξύ των θεσμοθετημένων σκοπών του συγκαταλέγεται  η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καταπολέμηση και την εξάλειψη της αντιποίησης άσκησης του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη, η λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη νόμιμη και απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη και ο έλεγχος τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας Οδοντοτεχνιτών και η διαφύλαξη των χρηστών ηθών κατά την άσκηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος από τα μέλη του.

            Ενόψει των ανωτέρω καθίσταται παραπάνω από σαφές ότι ο ΠΣΟ είναι η μόνη αρμόδια δημόσια αρχή να δέχεται καταγγελίες εν σχέσει με την παράνομη άσκηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος ή την παραβίαση των κείμενων δεοντολογικών κανόνων.

Υπ’αυτήν την έννοια η δημοσιοποίηση καταγγελιών δι’αναρτήσεως τούτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ουδόλως αποτελεί πρόσφορο και λυσιτελή τρόπο αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών. Με άλλα λόγια οι πάσης φύσεως καταγγελίες που συνδέονται με την άσκηση του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος θα πρέπει να υποβάλλονται στον ΠΣΟ, συνοδευόμενες από το σύνολο των αναγκαίων στοιχείων, που αποδεικνύουν το περιεχόμενό τους.

Οποιαδήποτε αντίθετη πρακτική, πολλώ δε μάλλον η μη χορήγηση σχετικών στοιχείων στον ΠΣΟ, ουδόλως διευκολύνει την αντιμετώπιση των παραβάσεων, ενώ αποτελεί ενέργεια κακόπιστη και αντιδεοντολογική.

 

2. Κατά τα λοιπά και ερχόμενοι στην ουσία του περιεχομένου της καταγγελίας έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 1-2 του Κώδικα  Δεοντολογίας Οδοντοτεχνιτών (ΦΕΚ Β' 6892/08.12.2023), «1. Ο οδοντοτεχνίτης παρέχει τις υπηρεσίες του έναντι αμοιβής, χωρίς να διατηρεί το δικαίωμα να υποτιμά την αξία τους, να διαδίδει με οποιονδήποτε τρόπο ότι δέχεται ή να δέχεται αμοιβή κατώτερη από αυτή που ορίζεται στο νόμο. Ο τιμοκατάλογος των οδοντοτεχνικών εργασιών, όπως ρυθμίζεται από υπουργική απόφαση, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Π.Σ.Ο.

2. Οποιαδήποτε συστηματική και εσκεμμένη μείωση τιμών θεωρείται πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού και ένδειξη ελλείψεως σεβασμού στην αξιοπρέπεια του επαγγέλματος».

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται, ότι έχει εκδοθεί η υπ’αριθμ. Γ5β/ Γ.Π. οικ. 8988/04-02-2019 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Κοστολόγηση οδοντοτεχνικών εργασιών, ΦΕΚ Β' 384/13.02.2019), με την οποία έλαβε χώρα η κοστολόγηση των οδοντοτεχνικών εργασιών.

             Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 του ιδίου ως άνω Κώδικα, «Απαγορεύεται η ανάρτηση σε δημόσιο χώρο διαφημιστικών πινακίδων ή επιγραφών, η διανομή φυλλαδίων, αγγελιών, δημοσιευμάτων ή οποιασδήποτε φύσης διαφημιστικών εντύπων ή άλλων ανακοινώσεων στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο. Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η χρήση των ανωτέρω μέσων σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3».

            Ανατρέχοντας στην παράγραφο 3 παρατηρούμε ότι «Δεν συνιστούν ανεπίτρεπτη διαφήμιση:

α) οι δημόσιες ανακοινώσεις και η παρουσίαση υλικών και τεχνοτροπιών σε σεμινάρια για οδοντοτεχνικά θέματα, εφόσον γίνονται με γνώμονα την ενημέρωση των συναδέλφων οδοντοτεχνιτών ή της κοινής γνώμης,

β) η συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις, στο γραπτό ή ηλεκτρονικό τύπο, με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης γύρω από θέματα ειδικότητας του οδοντοτεχνίτη, επίκαιρα ή μη, εφόσον τηρούνται οι αρχές της αβρότητας, της έντιμης εκφοράς κρίσεων και επιχειρημάτων και του σεβασμού της άλλης άποψης, που διατυπώνεται με τους ίδιους κανόνες.

γ) η ενημερωτική καταχώριση στα έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης του ονοματεπώνυμου του οδοντοτεχνίτη, της διεύθυνσης, των ωρών λειτουργίας του εργαστηρίου του, τους αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών που κατέχει καθώς και του τίτλου της ιστοσελίδας του».

Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων ευχερώς συνάγεται ότι η διανομή φυλλαδίων με μορφή τιμοκαταλόγου και με κοστολόγηση εργασιών κατώτερη της προβλεπόμενης αποτελεί αναμφίβολα μια αθέμιτη πρακτική, η οποία πέραν της πειθαρχικής ευθύνης που εγείρει, έχει ως συνέπεια τον ευτελισμό και την υποβάθμιση της επαγγελματικής δραστηριότητας των οδοντοτεχνιτών. Ως εκ τούτου ο ΠΣΟ θα σταθεί απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές και θα αναζητήσει παν υπαίτιο πρόσωπο, προκειμένου να αποδώσει τις ανάλογες ευθύνες.

Σχετικά αρχεία