|
Άρθρο 2
Άδεια – Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος
1.Η νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη προϋποθέτει την προηγούμενη υποβολή αναγγελίας έναρξης ασκήσεώς του.
2. Τα αναγκαία δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αναγγελία της προηγούμενης παραγράφου είναι τα εξής: α) τίτλος σπουδών οδοντικής τεχνολογίας, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 1 ήπράξη επαγγελματικής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών που προέρχεται από την αλλοδαπή, β) βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα του Π.Σ.Ο. –νπδδ, γ) πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β2, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς, δ) πιστοποιητικό νομίμου διαμονής στη χώρα εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς.
3. Η αναγγελία έναρξης άσκησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος υποβάλλεται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της κατά τόπον αρμόδιας Περιφέρειας, εντός των ορίων της οποίας επιθυμεί να ασκήσει το επάγγελμα ο ενδιαφερόμενος. Κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών η αρμόδια αρχή χορηγεί βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος. Η αρχή δύναται εντός τριών (3) μηνών από τη λήψη της αναγγελίας, να απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά.
4.Η αρχή ανακαλεί τη βεβαίωση ασκήσεως του επαγγέλματος εφόσον επιβληθεί στον κάτοχό της η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης εξασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη από τα πειθαρχικά όργανα του Π.Σ.Ο. ή εφόσον ο κάτοχός της καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα ή καταδικαστεί με δύο (2) τουλάχιστον αποφάσεις για πλημμέλημα κατά την άσκηση ή με αφορμή την άσκηση του επαγγέλματός του.
5. Η ισχύς της βεβαίωσης ασκήσεως του επαγγέλματος αναστέλλεται εφόσον επιβληθεί στον κάτοχό της η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης εξασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη από τα πειθαρχικά όργανα του Π.Σ.Ο. και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή.
6.Βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος δεν χορηγείται εφόσον ο τίτλος σπουδών (όπως ορίζεται στο άρθρο 1, παρ. 1 του παρόντος) έχει αποκτηθεί προ επτά (7) τουλάχιστον ετών από την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας. Βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος δεν χορηγείται ομοίως εφόσον έχει παρέλθει διάστημα επτά (7) τουλάχιστον ετών από την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας από την πραγματική άσκηση του επαγγέλματος στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.
|
|
|
|
|
|
|
|
Σχόλια μελών ΠΣΟ
από ΕΣΜΕΡΑΛΝΤΑ ΓΚΟΤΣΙ
15-12-24 23:15
|
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς.
Στην εποχή που η ψηφιακή τεχνολογίας στο επάγγελμα του οδοντοτεχνίτη έχει λάβει ασύλληπτες διαστάσεις.
Η Ελλάδα θέλει να “φάει” τα παιδιά της.
Η παράγραφος 6 είναι εντελώς άκυρη για μένα.
Τι σημαίνει αποξένωση;
Θεωρείται αποξένωση όταν κάποιος-α έχει πτυχίο πριν το ‘17 και δουλεύει υπάλληλος σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια; (τα ένσημά του θα μας πείσουν)
Θεωρείται πως όταν κάποιος-α πήρε πτυχίο μετά το ‘17 και δουλεύει ώς κούριερ και ρίχνει μόνο μέτρα είναι γνώστης της οδοντικής τέχνης και επιστήμης;
Η έννοια της αποξένωσης είναι υποκειμενική και δεν θα έπρεπε να καθορίζει την ισχύ του πτυχίου και την ημερομηνία λήξης των δικαιωμάτων που παρέχει.
Ποιός υπουργός θα δεχόταν να ακυρωθούν οι κόποι τόσων οικογενειών που σπουδάζουν τα παιδιά τους με κόπο όταν μάθουν πώς το πτυχίο τους πλέον δεν έχει καμία υπόσταση;
Επίσης αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 6 είναι εντελώς αντίθετα με τον σκοπό του Συλλόγου, την προαγωγή και την ανάπτυξη της οδοντοτεχνικής.
Πιο τίμιο να κλείσει εντελώς η σχολή, παρά ένα πτυχίο με περικοπές και εκπτώσεις.
|
από ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
04-12-24 15:38
|
Είστε σοβαροί;;;; Εμείς οι γυναίκες που περνάμε δηλαδή σχεδόν 1 χρόνο σε κατάσταση εγκυμοσύνης και στη συνέχεια καλούμαστε να αναθρέψουμε τη νέα γενιά, μας λέτε ότι εάν περάσουν 7 χρόνια μας ακυρώνετε σπουδές και οποιαδήποτε προϋπηρεσία;;;;!!! Είναι δυνατόν;;;
|
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
02-12-24 15:10
|
αναφερεται μια αποψη την οποια ΔΕΝ τολμησε κανενα αλλο ΝΠΔΔ του τομεα υγειας να την επικαλεστει, δηλαδη φυσικοθεραπευτες, νοσηλευτες, εργοθεραπευτες, μαιες, κοινωνικης εργασιας και Τεχνολογιοι ραδιολογιας ακτινοθεραπειας. αναφερετε μια αποφαση Στε που αφορα το δικηγορικο επαγγελμα που διαφερει εξαιρετικα απο τα επαγγλεματα υγειας-https://www.nb.org/blog/post/dikigoroi_propotheseis_eggrafis_sto_biblio_askoumenon ....!!!! ο νομικος συμβουλος μας που ειναι και σε αλλα ΝΠΔΔ νομιζω, θα ξερει φανταζομαι οτι ΔΕΝ ισχυει 7ετια στα αλλα επαγγελματα υγειας με ΝΠΔΔ.... να σας ενημερωσει λοιπον. επισης ΔΕΝ ισχυει και σε δημοσιες θεσεις εργασιας αποκλεισμος μετα την 7ετια αποκτησης του πτυχιου ( ειναι λυπηρο που συγκαλυπτεται οτι η 7ετια συμπιπτει με την ιδρυση του ΠΣΟ- δηλαδη)!! δηλαδη η ιδρυση ενος ΝΠΔΔ αποτελει το οριο για την νομοθετηση της "αποξεςνωσης" του πτυχιουχου απο την επιστημη του;;; ελαχιστα σοβαρο και ουσιαστικο ως επιχειρημα... αποξενωση ΔΕΝ τεκμηριωνεται διοτι ως επιστημονες οι πτυχιουχοι μπορουν καλιστα να μελετανε τις ερευνες και μελετες που δημοσιευονται και τα επιστημονικα συγγραμματα !!! μπουν να γινονται δεκτοι σε μεταπτυχιακες σπουδες, κατα κυριο λογο επιστημονικη δραστηριοτητα, ΧΩΡΙΣ το αναξιοπιστο κια ασοβαρο οριο των 7 ετων απο την κτηση του πτυχιου!!! ΕΠΙΣΗΣ, η μη δηλωση της πραγματικης ασκησης επαγγελματος-δηλαδη εγγραφη στο νπδδ- ΔΕΝ μπορει να ακιρωνει την αποκτηση (σιωπηρη με ευθυνη της υπηρεσιεας) βεβαιωσης ασκησης επαγγελματος!!! οι διαταξεις αυτες προφανως στοχευουν στον εξαναγκασμο εγγραφης μελων στο ΝΠΔΔ (ενω υπαρχει ηδη νομικο πλαισιο εγγραφης υποχρεωτικα) διοτι θελετε να συγκαλυψετε την ανεπαρκεια σας να επικοινωνησετε τα οφελη του ΝΠΔΔ στους συναδελφους.....
|
από ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ
02-12-24 14:45
|
Δεν μπορεί κανεις να αναίρεση το τίτλο σπουδών . Τέτοια παράγραφος δεν υπάρχει σε κανένα άλλο επάγγελμα . Θεωρώ ότι πρέπει να αφαιρεθεί . Όταν κάποιος αποφασίσει να ενεργοποιηθεί στο επάγγελμα θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά τα έτη που δεν έχει πληρώσει στην ομοσπονδία ,μιας και αυτή εργαζόταν ολα αυτά τα χρονια για το κοινό καλό που βρίσκει μπροστά του .
|
από ΠΣΟ
02-12-24 09:24
|
Ενόψει της ανάρτησης και της θέσεως σε δημόσια διαβούλευση της ολοκληρωμένης πρότασης του ΠΣΟ σχετικά με την ρύθμιση των ζητημάτων που άπτονται της άσκησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος, επιθυμούμε να επισημάνουμε ορισμένα κρίσιμα στοιχεία.
Ειδικότερα, ενόψει σχολίων και προβληματισμού που εγείρει η διατυπωθείσα πρόταση περί της αναγγελίας για την βεβαίωση άσκησης εντός προθεσμίας επτά (7) ετών από την απόκτηση του τίτλου σπουδών, λεκτέα είναι τα εξής.
Η συγκεκριμένη πρόταση αποσκοπεί καταφανώς στην αποφυγή του κινδύνου άσκησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος από πρόσωπα που έχουν αποξενωθεί πλήρως από τα οικεία επιστημονικά πεδία, λόγω παρόδου της εξαιρετικά μεγάλης περιόδου των επτά (7) ετών από την λήψη του τίτλου σπουδών τους.
Η πρόταση αυτή δεν είναι εντελώς πρωτότυπη, αλλά απαντάται και σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.
Το ζήτημα της αποξένωσης ενός αποφοίτου από τα κρίσιμα επιστημονικά πεδία απασχολεί και άλλους κλάδους απασχολουμένων, για τους οποίους έχει προβλεφθεί ειδική ρύθμιση. Εξάλλου, η θεωρία αυτή της αποξένωσης συναντάται και σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (βλέπε π.χ. ΣτΕ Ολ 3516/2013).
Ως εκ τούτου, πίσω από την πρόταση αυτή υπάρχει μια σαφής αιτιολογική βάση, που δεν αποτελεί πρωτοτυπία για την εθνική μας έννομη τάξη. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι ευρισκόμεθα στο πεδίο υποβολής προτάσεων και διαβούλευσης, ενώ τον τελικό λόγο έχει πάντοτε ο υπουργός που αναλαμβάνει την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
|
από ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΣΤΟΣ
21-11-24 02:00
|
Αγαπητοί συνάδελφοι, εφόσον το θέμα τίθεται σε διαβούλευση, θα ήθελα να επικοινωνήσω την αντίθεση μου με την παράγραφο 6 του συγκεκριμένου άρθρου! Με ποια λογική αφαιρείται το δικαίωμα για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το πέρας της 7ετιας; ποσό μάλλον αν κάποιος πτυχιούχους ασκεί το επαγγελμα και απλώς δεν έχει εκδώσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Δηλαδή τεχνικά και επιστημονικά θεωρείται κάποιος πιο καταρτισμένος μόλις τελειώσει το ΠΑΔΑ από κάποιον που έχει και 15ετή παραδείγματως χάρη
εμπειρία στο επάγγελμα; δεν νομίζω! Αυτό στα μάτια μου φαίνεται σαν τιμωρία στον ενσυνείδητο που επιζητά εξέλιξη πρωτού προβεί σε ανάληψη θέσεων ευθύνης, διότι οι πλειοψηφία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ζητάει συνήθως όταν σκοπεύει να ανοίξει δική του επιχείρηση! Επίσης είναι παράλογο να αφαιρεθεί ή άδεια κάποιου που μπορεί ύστερα από 20 χρόνια π.χ στον κλάδο να αναγκαστεί για λόγους οικονομικούς, οικογενειακους ή και το σημαντικότερο υγείας να απέχει για μια 8ετια από τον χώρο! Δηλαδή ξέχασε την δουλειά του; είναι παράλογο να καταστρέφουμε καριέρες και ζωές ανθρώπων! Και γενικά είμαι αντίθετος στο να πηγαίνει ο κόπος κάποιου χαμένος, όσος και να είναι αυτός! Επίσης πιστεύω ότι σαν μέτρο, θα οδηγήσει στην δημιουργία περισσότερων παράνομων εργαστηρίων έστω υπό την αιγίδα άλλον νόμιμων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο, και θεωρώ ότι ήμαστε υπέρ της νομιμότητας! Ευχαριστώ!
|
από ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ
20-11-24 21:19
|
Δεν έχει καμία λογική να μην χορηγείται βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος μετά από 7 έτη. Αν κάποιος δηλαδή θέλει να επιστρέψει στο επάγγελμα μετά από χρόνια ακυρώνετε τις σπουδές του ;
|
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
19-11-24 07:39
|
γιατι ΔΕΝ κανετε αναφορα σε ποιους χωρους ασκειτε το οδοντοτεχινκο επαγγελμα δηλαδη σε οδοντοτεχνικα εργαστηρια του Δημοσιου και του Ιδιωτικου τομεα;;; γιατι παραλειπετε τον δημοσιο τομεα και τα δημοσια οδοντοτεχνικα εργαστηρια;; οι εργαζομενοι μελη του ΠΣΟ με βεβαιωση ασκησεως επαγγελματος, που εργαζονται στην εκπαιδευση δηλαδη τεχνικα λυκεια-γενικα και ειδικα- σε εργαστηρια των ΑΕΙ οδοντικης τεχνολογιας και σε ΙΕΚ, καθως εφαρμοζουν την επιστημονικη τους γνωση, χρησιμοποιουν υλικα και εξοπλισμο οδοντοτεχνικο, ασκουν το οδοντοτεχνικο επαγγελμα στα εκπαιδευτικα πλαισια. διοριζονται η προσλαμβανονται ως οδοντικοι τεχνολογοι πτυχιουχοι ΑΕΙ και προβλεπεται αυτη τους η νομιη επαγγελματικη δραστηριοτητα στο ΠΔ 37/83.
επισης η Μ αναφορα στα δημοσια εργαστηρια και χρηση του οδοντοτεχνικου εξοπλισμου απο ΜΗ οδοντοτεχνιτες, αφηνει περιθωρια για παρανοησεις και παρανομη χρηση τους απο αλλους επαγγελματιες. Το θελετε αυτο για τον κλαδο;
|
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
19-11-24 06:38
|
παραγραφος 6: σε ποια αλλα επαγγελματα-επιστημες υγειας- ισχυει οτι εαν εχει παρελθει 7ετια τοτε ΔΕΝ χορηγειτε βεβαιωση;; το πτυχιο ΑΕΙ δεν εχει ημεομηνια ληξεως...!!!! Με ποια νομικη και συνταγματικη προβλεψη θετετε ημερομηνια ληξεως ενος πτυχιου ΑΕΙ;;;
|
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
19-11-24 00:49
|
ΔΕΝ προσδιοριζεται ποια νοειται ως πραγματικη ασκηση επαγγελματος. ΣΑΣ διαφευγει οτι υπαρχει ΗΔΗ προεδρικο διαταγμα με τα Επαγγελματικα δικαιωματα των αποφοιτων ΑΕΙ οδοντικης τεχνολογιας και κακως ΔΕΝ το αναφερεται ωστε να μην υπαρχουν παρεξηγησεις! Αλλωστε ο επαγγελματικος τιτλος ΔΕΝ περιοριζεται στην εργασια ΜΟΝΟ σε ιδιωτικ οη δημοσιο οδοντοτεχνικο εργαστηριο αλλα, οπως καλα γνωριζετε, περιλαμβανει ΚΑΙ τον εκπαιδευτικο σε καθε βαθμιδα εκπαιδευσης.
|
|