ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59.
Εάν επιθυμείτε να προσθέσετε το σχόλιό σας σε αυτό το άρθρο , επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο (προσθήκη σχολίου)
    
Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα
ΠΡΟΣΟΧΗ : για να προσθέστετ το σχόλιο σας, θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος ως μέλος (login)
 
Άρθρο 2

Άδεια – Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος

            1.Η νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη προϋποθέτει την προηγούμενη υποβολή αναγγελίας έναρξης ασκήσεώς του.

            2. Τα αναγκαία δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αναγγελία της προηγούμενης παραγράφου είναι τα εξής: α) τίτλος σπουδών οδοντικής τεχνολογίας, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 1 παρ. 1 ήπράξη επαγγελματικής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών που προέρχεται από την αλλοδαπή, β) βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα του Π.Σ.Ο. –νπδδ, γ) πιστοποιητικό επάρκειας ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β2, εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς, δ) πιστοποιητικό νομίμου διαμονής στη χώρα εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς.

            3. Η αναγγελία έναρξης άσκησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος υποβάλλεται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της κατά τόπον αρμόδιας Περιφέρειας, εντός των ορίων της οποίας επιθυμεί να ασκήσει το επάγγελμα ο ενδιαφερόμενος. Κατόπιν ελέγχου των δικαιολογητικών η αρμόδια αρχή χορηγεί βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος. Η αρχή δύναται εντός τριών (3) μηνών από τη λήψη της αναγγελίας, να απαγορεύσει την άσκηση του επαγγέλματος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά. 

            4.Η αρχή ανακαλεί τη βεβαίωση ασκήσεως του επαγγέλματος εφόσον επιβληθεί στον κάτοχό της η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης εξασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη από τα πειθαρχικά όργανα του Π.Σ.Ο. ή εφόσον ο κάτοχός της καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για κακούργημα ή καταδικαστεί με δύο (2) τουλάχιστον αποφάσεις για πλημμέλημα κατά την άσκηση ή με αφορμή την άσκηση του επαγγέλματός του.

            5. Η ισχύς της βεβαίωσης ασκήσεως του επαγγέλματος αναστέλλεται εφόσον επιβληθεί στον κάτοχό της η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης εξασκήσεως του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη από τα πειθαρχικά όργανα του Π.Σ.Ο. και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή.

            6.Βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος δεν χορηγείται εφόσον ο τίτλος σπουδών (όπως ορίζεται στο άρθρο 1, παρ. 1 του παρόντος) έχει αποκτηθεί προ επτά (7) τουλάχιστον ετών από την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας. Βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματος δεν χορηγείται ομοίως εφόσον έχει παρέλθει διάστημα επτά (7) τουλάχιστον ετών από την ημερομηνία υποβολής της αναγγελίας από την πραγματική άσκηση του επαγγέλματος στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

 
 
     
Σχόλια μελών ΠΣΟ
από ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΣΤΟΣ
21-11-24 02:00
Αγαπητοί συνάδελφοι, εφόσον το θέμα τίθεται σε διαβούλευση, θα ήθελα να επικοινωνήσω την αντίθεση μου με την παράγραφο 6 του συγκεκριμένου άρθρου! Με ποια λογική αφαιρείται το δικαίωμα για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το πέρας της 7ετιας; ποσό μάλλον αν κάποιος πτυχιούχους ασκεί το επαγγελμα και απλώς δεν έχει εκδώσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος! Δηλαδή τεχνικά και επιστημονικά θεωρείται κάποιος πιο καταρτισμένος μόλις τελειώσει το ΠΑΔΑ από κάποιον που έχει και 15ετή παραδείγματως χάρη
εμπειρία στο επάγγελμα; δεν νομίζω! Αυτό στα μάτια μου φαίνεται σαν τιμωρία στον ενσυνείδητο που επιζητά εξέλιξη πρωτού προβεί σε ανάληψη θέσεων ευθύνης, διότι οι πλειοψηφία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ζητάει συνήθως όταν σκοπεύει να ανοίξει δική του επιχείρηση! Επίσης είναι παράλογο να αφαιρεθεί ή άδεια κάποιου που μπορεί ύστερα από 20 χρόνια π.χ στον κλάδο να αναγκαστεί για λόγους οικονομικούς, οικογενειακους ή και το σημαντικότερο υγείας να απέχει για μια 8ετια από τον χώρο! Δηλαδή ξέχασε την δουλειά του; είναι παράλογο να καταστρέφουμε καριέρες και ζωές ανθρώπων! Και γενικά είμαι αντίθετος στο να πηγαίνει ο κόπος κάποιου χαμένος, όσος και να είναι αυτός! Επίσης πιστεύω ότι σαν μέτρο, θα οδηγήσει στην δημιουργία περισσότερων παράνομων εργαστηρίων έστω υπό την αιγίδα άλλον νόμιμων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο, και θεωρώ ότι ήμαστε υπέρ της νομιμότητας! Ευχαριστώ!
από ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ
20-11-24 21:19
Δεν έχει καμία λογική να μην χορηγείται βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος μετά από 7 έτη. Αν κάποιος δηλαδή θέλει να επιστρέψει στο επάγγελμα μετά από χρόνια ακυρώνετε τις σπουδές του ;
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
19-11-24 07:39
γιατι ΔΕΝ κανετε αναφορα σε ποιους χωρους ασκειτε το οδοντοτεχινκο επαγγελμα δηλαδη σε οδοντοτεχνικα εργαστηρια του Δημοσιου και του Ιδιωτικου τομεα;;; γιατι παραλειπετε τον δημοσιο τομεα και τα δημοσια οδοντοτεχνικα εργαστηρια;; οι εργαζομενοι μελη του ΠΣΟ με βεβαιωση ασκησεως επαγγελματος, που εργαζονται στην εκπαιδευση δηλαδη τεχνικα λυκεια-γενικα και ειδικα- σε εργαστηρια των ΑΕΙ οδοντικης τεχνολογιας και σε ΙΕΚ, καθως εφαρμοζουν την επιστημονικη τους γνωση, χρησιμοποιουν υλικα και εξοπλισμο οδοντοτεχνικο, ασκουν το οδοντοτεχνικο επαγγελμα στα εκπαιδευτικα πλαισια. διοριζονται η προσλαμβανονται ως οδοντικοι τεχνολογοι πτυχιουχοι ΑΕΙ και προβλεπεται αυτη τους η νομιη επαγγελματικη δραστηριοτητα στο ΠΔ 37/83.
επισης η Μ αναφορα στα δημοσια εργαστηρια και χρηση του οδοντοτεχνικου εξοπλισμου απο ΜΗ οδοντοτεχνιτες, αφηνει περιθωρια για παρανοησεις και παρανομη χρηση τους απο αλλους επαγγελματιες. Το θελετε αυτο για τον κλαδο;
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
19-11-24 06:38
παραγραφος 6: σε ποια αλλα επαγγελματα-επιστημες υγειας- ισχυει οτι εαν εχει παρελθει 7ετια τοτε ΔΕΝ χορηγειτε βεβαιωση;; το πτυχιο ΑΕΙ δεν εχει ημεομηνια ληξεως...!!!! Με ποια νομικη και συνταγματικη προβλεψη θετετε ημερομηνια ληξεως ενος πτυχιου ΑΕΙ;;;
από ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΗΣ
19-11-24 00:49
ΔΕΝ προσδιοριζεται ποια νοειται ως πραγματικη ασκηση επαγγελματος. ΣΑΣ διαφευγει οτι υπαρχει ΗΔΗ προεδρικο διαταγμα με τα Επαγγελματικα δικαιωματα των αποφοιτων ΑΕΙ οδοντικης τεχνολογιας και κακως ΔΕΝ το αναφερεται ωστε να μην υπαρχουν παρεξηγησεις! Αλλωστε ο επαγγελματικος τιτλος ΔΕΝ περιοριζεται στην εργασια ΜΟΝΟ σε ιδιωτικ οη δημοσιο οδοντοτεχνικο εργαστηριο αλλα, οπως καλα γνωριζετε, περιλαμβανει ΚΑΙ τον εκπαιδευτικο σε καθε βαθμιδα εκπαιδευσης.
Προσθήκη σχολίου επιστροφή σε όλα τα άρθρα