ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα ανακοινώσεις

ΜΑΘΗΤΕΙΑ 2023-2024

Προς τα Οδοντοτεχνικά Εργαστήρια,

Το Μεταλυκειακό έτος – Τάξη μαθητείας απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. και περιλαμβάνει Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο και Εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας.

Στο Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο που αφορά τις επιχειρήσεις, τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια στον χώρο μας, μπαίνετε στο πεδίο "Διεπαφή Επιχειρήσεων" και συμπληρώνετε την Αίτηση για την θέση/θέσεις που μπορείτε να διαθέσετε στο Εργαστήριο σας. (https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/ ). Περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο ενημερωτικό σημείωμα για Ιδιώτες.

Το Πρόγραμμα δύναται να πραγματοποιείται από 1η Οκτωβρίου έως την 31η Αυγούστου εκάστου έτους με μέγιστη διάρκεια 172 ημερολογιακών ημερών (για να θεωρηθεί το πρόγραμμα ολοκληρωμένο), συμπεριλαμβανομένων των 12 ημερών κανονικής άδειας. Το πρόγραμμα τριάντα δύο (32) ωρών εβδομαδιαίως είναι επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες, οκτώ (8) ώρες την ημέρα, εξαιρουμένων των εβδομάδων που περιλαμβάνουν επίσημες αργίες και του χρονικού διαστήματος που ο εργοδότης παραμένει κλειστός. Επισημαίνεται ότι η χορήγηση των κανονικών αδειών (12 εργάσιμες ημέρες) είναι υποχρεωτική μέχρι τη λήξη της σύμβασης μαθητείας ή των αναλογικών αδειών μέχρι τη διακοπή της σύμβασης. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του «Μεταλυκειακού έτους-Τάξη μαθητείας».
Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων ορίζεται στο ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη ήτοι 33.10€, ή όπως αυτό διαμορφώνεται από το αρμόδιο υπουργείο.

Η μαθητεία αποφέρει οφέλη τόσο στους μαθητευόμενους όσο και στις επιχειρήσεις. Οι μαθητευόμενοι αποκτούν σημαντική εργασιακή εμπειρία, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το μέλλον του τόπου και να παρέχουν τις γνώσεις και δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας ανά επαγγελματική δραστηριότητα.

Η ηλεκτρονική καταχώριση για διάθεση ελεύθερων θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας 2023-2024 από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 03/09/2023 και ώρα 23:59.

Παρακαλούμε, λόγω ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών, να προχωρήσετε άμεσα στην συμπλήρωση της Αίτησης ούτως ώστε να μπορέσει η Μαθητεία να ενεργοποιηθεί.
 

  • 1ο OPEN DAY ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων θα διοργανωθεί το 1ο Open Day Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 30 Ιουνίου το απόγευμα (17:00 - 21:00) στο παλιό αμαξοστάσιο της ΟΣΥ. Ομάδα - στόχος είναι οι νέοι έως 29 ετών, υποψήφιοι μαθητές, νυν μαθητές και απόφοιτοι των ΕΠΑΣ, Π. ΕΠΑΣ Μαθητείας και των ΙΕΚ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις προοπτικές που διανοίγονται στην αγορά εργασίας μέσω της Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης. (https://www.eventora.com/el/Events/1o-open-day?fbclid=IwAR0E-bI0uVNq2XiAjfkjvmSHpshU1CTmZ9vqt6vw1nXRKM7OWOKiv_YnK58)