ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Νέα ανακοινώσεις

Εγγραφή Πανεπιστημιακών Αποφοίτων στον ΠΣΟ

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οδοντοτεχνιτών (ΠΣΟ-ΝΠΔΔ) συστήθηκε δυνάμει των διατάξεων του Νόμου 4461/2017 υπό την μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής, προβλεπομένης της υποχρεωτικής εγγραφής στα μητρώα του όλων όσων ασκούν το επάγγελμα του οδοντοτεχνίτη στην χώρα μας.

Είναι ομοίως γνωστό, ότι η σύσταση αντίστοιχων επαγγελματικών συλλόγων της αυτής νομικής μορφής διαχρονικά συνοδεύεται από την υποχρέωση εγγραφής στα μητρώα τους όλων όσων ασκούν την οικεία επαγγελματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του άρθρου 56 παρ. 1-2 του Νόμου 4461/2017,

«1. Τα μέλη του Συλλόγου διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα.
2. Τακτικά μέλη του Συλλόγου είναι οι πτυχιούχοι οδοντοτεχνίτες που είναι απόφοιτοι: α) των πρώην Οδοντοτεχνικών Σχολών Κ.Α.Τ.Ε.Ε. και Κ.Α.Τ.Ε., β) των Τμημάτων Οδοντικής Τεχνολογίας των Σχολών Επιστημών Υγείας -Πρόνοιας των Τ.Ε.Ι., γ) των Σχολών ή Τμημάτων της αλλοδαπής των οποίων τα πτυχία έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα με τα πτυχία οδοντοτεχνίτη της ημεδαπής κατά την κείμενη νομοθεσία, δ) οι κάτοχοι άδειας επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη, σύμφωνα με το ν. 1666/1986 (Α' 200). Όλοι οι υπό στοιχεία α', β', γ' και δ' οδοντοτεχνίτες υποχρεούνται να εγγραφούν στο Σύλλογο σύμφωνα με τους όρους του παρόντος».

Με τις παραπάνω διατάξεις προσδιορίζονται οι δυνάμενοι και συνάμα υπόχρεοι εγγραφής στα μητρώα του νπδδ «Πανελλήνιος Σύλλογος Οδοντοτεχνιτών».

Ωστόσο, μετά την θέση σε ισχύ των ως άνω διατάξεων, έχει ήδη δημιουργηθεί πανεπιστημιακό τμήμα, που παράγει αποφοίτους στο αντικείμενο της οδοντικής τεχνολογίας, ενώ ουδείς δύναται να αποκλείσει την δημιουργία στο μέλλον και άλλων αντίστοιχων τμημάτων.

Ενόψει των ανωτέρω ο ΠΣΟ πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας την προσθήκη νέας περίπτωσης γ΄ στην παράγραφο 2 του άρθρου 56 του Νόμου 4461/2017 και την μετονομασία των σημερινών περιπτώσεων γ΄ και δ΄ σε περιπτώσεις δ΄ και ε΄ αντίστοιχα, ώστε να αποτυπώνεται και ρητώς η κατά τα άλλα αυτονόητη δυνατότητα και συνάμα υποχρέωση των αποφοίτων των πανεπιστημιακών τμημάτων της οδοντικής τεχνολογίας να εγγράφονται στα μητρώα του ΠΣΟ.

Σε συνέχεια της ως άνω πρότασης του ΠΣΟ, η Διεύθυνση Ιατρών, Λοιπών Επιστημόνων και Επαγγελματιών Υγείας της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας εξέδωσε το υπ’αριθμ.πρωτ. Γ5β/Γ.Π.40431/02-07-2020 έγγραφο. Με το ως άνω έγγραφο ενημερώθηκε ο ΠΣΟ, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας θα εισηγηθούν περί της εισαγωγής της πρότασης του ΠΣΟ σε σχετική νομοθετική τροπολογία.

Παράλληλα, στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ρητώς, ότι ο ΠΣΟ δύναται να εγγράφει στο μητρώο μελών του τους αποφοίτους των Πανεπιστημιακών Σχολών κατεύθυνσης Οδοντικής Τεχνολογίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενόψει ιδίως της ενότητας του κλάδου και της έκδοσης ταυτόσημης άδειας / βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος.

Κατά συνέπεια είναι παραπάνω από σαφές, ότι το καθ’ύλην αρμόδιο και εποπτεύον τον ΠΣΟ Υπουργείο Υγείας, δια των αρμοδίων υπηρεσιών του, έχει ήδη ταχθεί υπέρ της εγγραφής στα μητρώα του ΠΣΟ των αποφοίτων των οικείων πανεπιστημιακών τμημάτων, με βάση την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία.

Ενόψει των ανωτέρω ο ΠΣΟ-ΝΠΔΔ αδυνατεί να αρνηθεί την εγγραφή των ως άνω αποφοίτων, απορρίπτοντας τις σχετικές αιτήσεις εγγραφής.

Θα πρέπει, εξάλλου, να υπενθυμιστεί, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 1 του Νόμου 4461/2017, «Στα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας/βεβαίωσης άσκησης οδοντοτεχνικού επαγγέλματος από τις προς τούτο αρμόδιες υπηρεσίες, οι οδοντοτεχνίτες υποχρεούνται να συμπεριλάβουν και τη βεβαίωση εγγραφής τους στο οικείο Περιφερειακό Τμήμα του Συλλόγου. Αντίγραφο της άδειας/βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη κατατίθεται, αμέσως μετά την παραλαβή της, από κάθε οδοντοτεχνίτη στο Περιφερειακό Τμήμα του Συλλόγου, στο οποίο ανήκει».

Εκ τούτων έπεται, ότι ουδείς απόφοιτος τμήματος οδοντικής τεχνολογίας δύναται να ασκήσει νομίμως το οικείο επάγγελμα, εκδίδοντας την κατά νόμο προβλεπόμενη άδεια/βεβαίωση, εάν δεν έχει προηγηθεί η εγγραφή του στα μητρώα του ΠΣΟ.

Ενόψει τούτων η ενδεχόμενη απόρριψη των αιτήσεων εγγραφής στα μητρώα του ΠΣΟ των αποφοίτων των πανεπιστημιακών τμημάτων επί της ουσίας θα αποτελέσει ισχυρή τροχοπέδη στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, λειτουργώντας εντελώς απαγορευτικά για την από μέρους τους νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του οδοντοτεχνίτη.

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι η άσκηση μιας επαγγελματικής δραστηριότητας αποτελεί εγγενές στοιχείο της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Κατά συνέπεια η εγγραφή των αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων ευρίσκει και ασφαλές συνταγματικό έρεισμα.

Τέλος, ενόψει του συνόλου των παραπάνω στοιχείων και παρατηρήσεων καθίσταται σαφές, ότι οποιοσδήποτε τάσσεται κατά της εγγραφής των αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων οδοντικής τεχνολογίας στο μητρώο μελών του ΠΣΟ, επί της ουσίας δημιουργεί κώλυμα στην επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξέλιξη, ενώ έρχεται και σε προφανή αντίθεση με τις απόψεις του καθ’ύλην αρμόδιου Υπουργείου Υγείας.