Μετά από έλεγχο σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο από την αστυνομία σχετικά με την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, απευθυνθήκαμε στον νομικό σύμβουλο του ΠΣΟ, όπου μας δόθηκε η παρακάτω γνωμοδότηση.
Άποψη μας είναι ότι σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια όπου η απόσταση μεταξύ των εργαζομένων είναι αδύνατη, η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική για την ασφάλεια όλων.
Γνωμοδότηση νομικού συμβούλου:
"Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου τεσσαρακοστού τέταρτου της από 01- 05-2020 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου (Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα, ΦΕΚ Α΄ 90), η οποία κυρώθηκε με τις διατάξεις του Νόμου 4690/2020, «1. Προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν, να προβλέπονται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, στο σύνολο ή σε μέρος της Επικράτειας, σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους, δημόσιους και ιδιωτικούς, χώρους συνάθροισης κοινού:
α) υποχρεωτική χρήση μάσκας,
β) μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους,
γ) μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας,
δ) ειδικοί κανόνες λειτουργίας.
2. Στα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα μέτρα της παρ. 1 επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από εκατόν πενήντα (150) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα ανωτέρω μέτρα επιβάλλεται, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.
3. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων της παρ. 1, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου της παρ. 2 είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α' 133).
4. Με την απόφαση της παρ. 1 εξειδικεύονται το διοικητικό πρόστιμο της παρ. 2, αναλόγως του βαθμού διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, καθώς και τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα για την επιβολή κυρώσεων και προβλέπεται η εφαρμοστέα διαδικασία, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».
Κατ’εξουσιοδότηση των ως άνω διατάξεων έχει εκδοθεί η υπ’αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 56435/15-09-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ΦΕΚ B' 3958/15.09.2020).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5Α της ως άνω ΚΥΑ, «Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους συνάθροισης κοινού υπό την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων της παρούσας, σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως εξειδικεύονται στον κατωτέρω πίνακα, μη συμπεριλαμβανομένων πάντως των χώρων εστίασης, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ως εξής : (…) Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων όταν υπάρχει επαφή με το κοινό) (…)».
Όπως προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση της επαφής με το κοινό. Ενόψει τούτου καθίσταται σαφές, ότι το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, όπου κατά την κοινή πείρα δεν αναπτύσσεται επαφή με το κοινό, δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των φορέων, όπου οι εργαζόμενοι υποχρεούνται στη χρήση μη ιατρικής μάσκας."