ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Δράσεις

Παρέμβαση ΠΣΟ στο θέμα της διακίνησης παραστατικών των εργαστηρίων

Με παρέμβαση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οδοντοτεχνιτών στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή αναφέρει τα εξής:

Προσφάτως, κατ’εξουσιοδότηση των διατάξεων του άρθρου 5 του Νόμου 4308/2014, εξεδόθη η υπ’αριθμ. Α.1122/31-07-2024 Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Καθορισμός της έκτασης εφαρμογής, των εξαιρέσεων, του χρόνου διαβίβασης, καθώς και της έναρξης εφαρμογής της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αγαθών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ΦΕΚ Β' 4570/06.08.2024).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 4 παρ. 7 της ως άνω απόφασης, «Οι υποπερ. (α) και (γ) της περ. ιζ) της παρ. 5.8.4 της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1003/2014 παύουν να ισχύουν από 01.12.2024 και εφεξής ενώ από 01.04.2025 παύει να ισχύει η εν λόγω παράγραφος στο σύνολό της».

Οι μοναδικές περιπτώσεις εξαίρεσης περιγράφονται κατά τρόπο περιοριστικό στο άρθρο 2 της απόφασης, ως εξής : «Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας δεν εμπίπτουν οι παρακάτω περιπτώσεις:

α) H διακίνηση αγαθών από τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ, μεταξύ των οποίων είναι και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. Στην περίπτωση αυτή, το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται από τον παραλήπτη (υπόχρεη οντότητα) σύμφωνα με τα αναφερόμενα των παρ. 8, 9 και 9Α του άρθρου 5 ΕΛΠ. Το παραστατικό διακίνησης παραδίδεται ή αποστέλλεται ψηφιακά στον αντισυμβαλλόμενο,

β) η διακίνηση αγαθών, των οποίων η διάθεση πραγματοποιείται μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας,

γ) η διακίνηση από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους,

δ) η διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών και έχει σχέση με το αντικείμενο των εργασιών των εν λόγω γραφείων με τα ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητά τους,

ε) η διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας».

Από τον συνδυασμό των ανωτέρω προκύπτει, ότι μετά την 1η-04-2025 καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση σχετικού παραστατικού για την διακίνηση παντός αγαθού, πλην όσων περιπτώσεων περιοριστικώς εξαιρούνται.

Σε συνέχεια των ανωτέρω αυτομάτως αναφύεται το ζήτημα του τρόπου διακίνησης των ειδών που παρασκευάζονται σε οδοντοτεχνικά εργαστήρια από οδοντοτεχνίτες, ιδίως κατά το στάδιο των αναγκαίων προπαρασκευαστικών δοκιμών στη στοματική κοιλότητα εκάστου ασθενούς.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το αντικείμενο του προβληματισμού μας, κρίνεται σκόπιμο να αναλύσουμε τα στάδια που ακολουθούνται μέχρι την τελική παράδοση μιας οδοντοτεχνικής εργασίας.

Στις Εργασίες με εμφυτεύματα υπάρχουν τα εξής στάδια :

Παραλαβή αποτυπωμάτων

Διαγνωστικά εκμαγεία, διαμόρφωση σχεδίου θεραπείας

Διαγνωστικό κέρωμα

Παραλαβή νέων αποτυπωμάτων

Παραγγελία - κατασκευή εξαρτημάτων πάνω στα εμφυτεύματα

Προσωρινές αποκαταστάσεις

Νέα αποτυπώματα για μόνιμη αποκατάσταση

Παραλαβή εξαρτημάτων για τα εμφυτεύματα

Δοκιμή (πρόβα) μεταλλικού σκελετού

Νέα δοκιμή (πρόβα στον ασθενή)με αισθητικό υλικό

Παράδοση τελικής εργασίας

Εις όλα τα ανωτέρω στάδια μεσολαβούν αρκετές μεταφορές για δοκιμές στον ασθενή είτε λόγω αστοχιών αποτύπωσης, είτε ακόμη και λόγω ιδιαίτερων επιθυμιών των ασθενών που δεν μπορούν να προβλεφθούν εξ αρχής. Εξάλλου, πολύ συχνά γίνονται επαναλήψεις στα αποτυπώματα των οδοντιάτρων που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές. Σημειωτέον, ότι οι εργασίες εμφυτευμάτων είναι υψηλής ακρίβειας και αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η διενέργεια πολλών δοκιμών.

Στις εργασίες ολικής Οδοντοστοιχίας παρατηρούνται τα εξής στάδια :

Παραλαβή αρχικού αποτυπώματος

Κατασκευή ατομικού δισκαρίου

Κατασκευή βασικής πλάκας

Σύνταξη δοντιών

Όπτηση Οδοντοστοιχίας και παράδοση

Καθένα εκ των ανωτέρω σταδίων προϋποθέτει παραλαβή και φυσικά παράδοση. Εξάλλου, εις όλα τα ανωτέρω στάδια και ειδικά στην σύνταξη είναι εξαιρετικά σύνηθες η τεχνητή οδοντοστοιχία να διακινηθεί από και προς το οδοντιατρείο αρκετές φορές μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη θέση των δοντιών. Είναι ομοίως σύνηθες στο τέλος να μην παραδοθεί η εργασία και να ξεκινήσει από την αρχή λόγω ελλείψεως συγκράτησης.

 

Στις εργασίες μερικής μεταλλικής οδοντοστοιχίας παρατηρούνται τα εξής στάδια :

Παραλαβή αποτυπωμάτων

Μελέτη του εκμαγείου  παραλληλογράφος

Κατασκευή ατομικού δισκαρίου

Παραλαβή του νέου αποτυπώματος ατομικού δισκαρίου.

Μεταφορά στον συνάδελφο που κατασκευάζει μεταλλικούς σκελετούς

Παραλαβή του μεταλλικού σκελετού επεξεργασία και πρόβα

Σύνταξη δοντιών

Όπτηση και παράδοση εργασίας

                Σε όλα τα ανωτέρω στάδια είναι απόλυτα συνήθης η συχνή διακίνηση της οδοντοστοιχίας για δοκιμές μέχρι την τελική παράδοση της εργασίας.

                Ενόψει των ανωτέρω επισημάνσεων, που στηρίζονται πρωτίστως στις πραγματικές συνθήκες άσκησης του οδοντοτεχνικού επαγγέλματος, βασίμως υποστηρίζεται ότι κατά την διακίνηση των υπό εκτέλεση και μη εισέτι οριστικών εργασιών, με σκοπό όχι την παράδοση αυτών αλλά την διενέργεια δοκιμής επί των ασθενών, παρέλκει η έκδοση σχετικού παραστατικού.

                Με άλλα λόγια οι κρίσιμες διατάξεις της προαναφερθείσας Απόφασης θα πρέπει να ερμηνευτούν ως μη καταλαμβάνουσες τις ανωτέρω περιπτώσεις διακίνησης των εργασιών των οδοντοτεχνιτών. Άλλως, δε, και επικουρικώς κρίνεται σκόπιμη η έκδοση μιας διευκρινιστικής Εγκυκλίου, δυνάμει της οποίας θα γίνεται ειδική μνεία περί της εξαίρεσης των συγκεκριμένων περιπτώσεων.

                Η υλοποίηση της παρούσας πρότασης θα περιορίσει έναν αχρείαστο όγκο διοικητικών – γραφειοκρατικών διαδικασιών που δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα, λαμβανομένου υπόψη ότι οι πάσης φύσεως μη εισέτι ολοκληρωθείσες οδοντοτεχνικές εργασίες δεν έχουν την παραμικρή αξία και αδυνατούν εν τοις πράγμασι να αποτελέσουν αντικείμενο οιασδήποτε συναλλαγής.